Elefanterna räddades från liv i kedjor – men nu får cirkusen tillbaka dem.

I slutet av maj meddelade Wildlife SOS att de lyckats rädda fyra elefanter från Rambo Circus, där de levt ett långt liv i plågor. De flyttades till staden Pune i Indien och fick äntligen vila upp sig och få välbehövlig veterinärvård. Men det dröjde inte länge innan allt förändrades. Cirkusen krävde att få tillbaka sina elefanter, och de lyckades! En domstol beslutade att elefanterna skulle flyttas tillbaka till cirkusen. Så här får det inte gå till!

Wildlife SOS hade arbetat länge med att försöka frita de fyra elefanterna, som nu fått namnet ”Precious Four”, eller ”De fyra dyrbara”. Djuren hade spenderat hela sina liv på cirkus, och en av dem var blind och 52 år gammal.

För några veckor sedan lyckades de äntligen med vad de senare kallade ”en av de mest farliga, utmattande och komplicerade räddningarna någonsin.”

Goldie, Sylvie, Pearl och Ruby flyttades från cirkusen till en fristad för elefanter där de äntligen fick den vård de behövde.

Wildlife SOS kunde äntligen pusta ut och var glada att de lyckats förändra livet för de utsatta djuren.

WILDLIFE SOS
WILDLIFE SOS

Alla elefanterna var i mycket dåligt skick. De hade fått allvarliga skador på benen efter att ha stått fastkedjade i flera månader, men Wildlife SOS märkte snabbt en förbättring när de fick behandling och vila.

Men det var nu det riktigt jobbiga hände.

Genom ett krypkål i lagen lyckats cirkusen vinna i rätten, och skulle nu genast få tillbaka sina elefanter. Igår kom de till Pune för att hämta dem.

Nikki Sharp från Wildlife SOS beskriver det som den mörkaste dagen på länge.

”Vi gjorde sådana framsteg i vår behandling av dem. Och lagen är på vår sida. Men idag misslyckades rätten att skydda dessa utsatta varelser.”

Trots att domstolen hade fått tydliga bevis på att elefanterna hade misskötts och misshandlats valde de att ge dem tillbaka till cirkusen.

Bild: Facebook/Wildlife SOS
Bild: Facebook/Wildlife SOS

Rambo Circus själva säger att de inte har skadat elefanterna. ”Vi skadar aldrig några djur” sa de till The Dodo i början av juni.

Både Central Zoo Authority och Animal Welfare Board i Indien har valt att ta avstånd från cirkusen, och Wildlife SOS kommer att fortsätta kämpa för ”Precious Four”

Jag blir så ledsen när jag läser om det här! Jag hoppas verkligen att Wildlife SOS lyckas rädda elefanterna! Inga vilda djur ska tvingas uppträda på cirkus!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.