En bebisgorilla föds med hjälp av ovanligt kejsarsnitt på zoo i England.

Bristol zoo i England har fått en alldeles speciell liten ankomst. En bebisgorilla har fötts med hjälp av kejsarsnitt, efter att hennes mamma var nära att dö. Den lilla gorillan vägde bara precis över ett kilo när hon föddes den 12 februari. Hon behövde hjälp att andas till en början. Nu mår den lilla tjejen bra – och tar världen med storm.    

Gorillamamman Kera visade symptom på havandeskapsförgiftning när hon skulle föda och då tog djurläkarna beslutet att göra ett ovanligt kejsarsnitt. En liten flicka föddes och behövde till en början hjälp att andas och vägde inte särskilt mycket, men nu mår hon bra. Ett team med erfarna gorillaskötare tar hand om gorillabebisen – som fortfarande inte har visats för allmänheten eller fått något namn.

Kera återhämtar sig och övervakas noga av djurskötare och veterinärer på Bristol zoo, skriver djurparken själva på sin hemsida.

Detta var första gången en gorilla föddes med hjälp av kejsarsnitt på djurparken. Över hela världen har det skett ungefär en handfull gånger.

– Födseln av en gorilla är alltid ovanlig och spännande, men en bebisgorilla som föds med hjälp av kejsarsnitt är ännu ovanligare. Det var inte ett lätt beslut. Kera blev ganska dålig och vi var tvungna att agera snabbt för att kunna ge bästa möjliga behandling till mamma och bebis och för att undvika att förlora bebisen, säger John Partridge, överintendent på Bristol zoo.

Gorillan är av typen västlig låglandsgorilla. Och hon är oerhört söt! Det är inte svårt att förstå att världen förtrollas av henne.

Bristol zoo har lagt upp en video på den lilla bebisen, som har setts över 339 000 gånger på ett dygn.

Det är fantastiskt att proceduren gick vägen, och nu hoppas vi att både Kera och hennes lilla dotter återhämtar sig ordentligt och får ett friskt liv. Det är inte särskilt svårt att gissa att de båda kommer att bli turistmagneter …

Här kan du se en video från CBS news på den urgulliga gorillabebisen.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna