Energiknippet Amigo är polisens nya stjärnskott – redo att jaga ikapp landets farligaste bovar
Polishunden Amigo

Energiknippet Amigo är polisens nya stjärnskott – redo att jaga ikapp landets farligaste bovar

I veckan fick polisen i nordvästra Skåne 24 nya polisaspiranter.

En av årets nya stjärnskott inom polisen är polishunden Amigo.

Polisen arbetar dag ut och dag in året om för att göra samhället till en tryggare plats och förtjänar att hyllas för sina insatser att bekämpa brottslighet.

Vid sin sida har de också hundar som gör ett ovärderligt jobb inom kåren. Tillsammans med sina hundförare utför de ibland direkt livsavgörande räddningsinsatser, då de uppsöker och hittar personer, ämnen och föremål.

De kan också utföra övervakning i olika typer av fall. Och det är framför allt vovvarnas nosar som polisen försöker nyttja så gott det går.

Hundars luktsinne är ju nämligen dokumenterat mycket bra och de kan via nosen upptäcka sådant som vi människor annars skulle ha svårt att finna.

Polisen uppskattar att det finns ungefär 400 polishundar i tjänst i Sverige och utför uppskattningsvis runt 30 000 insatser om året.

– Hundarna kan spåra, söka och försvara föraren, sig själva och andra. En del hundar kan också söka efter särskilda ämnen och arbeta under speciella omständigheter, till exempel på platser där det brunnit. Alla hundpatruller tränas löpande och kvalitetssäkras kontinuerligt. Hundarna används även för att övervaka och patrullera, till exempel vid demonstrationer, och att leta efter narkotika, vapen, sprängämnen, brännbara vätskor, kroppsvätskor och döda kroppar, skriver polisen på sin hemsida.

Amigo är polisens nya stjärnskott

I veckan välkomnade nordvästra Skåne 24 nya polisaspiranter, det vill säga helt nya poliser som gör sin praktik de sista månaderna innan examen i sommar.

”I tisdags morse presenterade vi på den här sidan att 24 nya polisaspiranter börjat i nordvästra Skåne. Riktigt tråkiga nyheter för kriminella men förstås riktigt bra för oss andra medborgare”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Men det var inte bara poliser på två ben som sattes i arbete. Polisen fick också äran att ta emot en ny, fyrbent kollega, nämligen Amigo.

Amigo är också aspirant och genomgår just nu en provanställning på sex månadet tillsammans med föraren för att se om han har det som krävs för tjänten.

”Amigo är av rasen belgisk malinois och är nyligen inköpt av polismyndigheten. Välväxt energiknippe med ett härligt humör. Vi håller tummarna för Amigo med förare”, skriver polisen i inlägget.

GO AMIGO GO! 💪🐶💛💙I tisdags morse presenterade vi på den här sidan att 24 nya polisaspiranter börjat i nordvästra…

Posted by Polisen Helsingborg on Wednesday, January 17, 2024

Nu säger vi varmt välkommen till Amigo och önskar honom stort lycka till inom polisen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev