Ensamma hunden som övergavs på fjället har fångats in: ”Nu ska den få en ny familj”

Under två veckors tid kunde boende och renskötare i Gällivares fjäll skymta en fågelhund som irrade omkring helt ensam. När de förstod att hunden övergetts försökte de att fånga in den för att hjälpa den. Det tog många misslyckade försök innan de till slut fick in hunden, som nu har kunnat identifierats.

Renskötaren Bengt-Erik Pittja var en av de som upptäckte den ensamma hunden för två veckor sedan, när han befann sig uppe på fjället.

Hunden sprang omkring ensam och var märkbart förvirrad, enligt renskötaren, som inte var ensam om att ha observerat den.

Övergavs av italiensk jägare

Han och flera andra gjorde försök att fånga i hunden, då de misstänkte att han övergetts av utländska jägare.

– Efter allt prat som varit härikring så är det ju utländska jägare som varit här och jagat och helt sonika lämnat den vind för våg när de åkt, sa Bengt-Erik Pittja till TV4 i en tidigare intervju.

Jakthund
Foto: TV4

”Nu ska den få en ny familj”

Under måndagsmorgonen kom beskedet att de äntligen lyckats fånga in hunden, som de nu vet lämnats av en italiensk jägare som fick åka hem på grund av sjukdom i jaktlaget, det skriver SVT.

– Han berättade att han var tvungen att lämna jakten hastigt då hans jaktkompis son blivit akut sjuk och han kan inte komma tillbaka till Sverige nu eftersom personer i hans närhet har covid-19, berättade Barbara Lindell för SVT. Hon är en av de som engagerat sig i hunden och hjälpt till att fånga in den uppe på fjället.

Enligt Barbara har ägaren önskat att hunden får en ny familj i Sverige.

– Jag är jätteglad att vi lyckats fånga in den. Nu ska den få en ny familj, säger Barbara Lindell till SVT.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required