Enzo räddade livet på matte. Nu hyllas hjältekatten med fint pris. Grattis Enzo!

I helgen tog katten Enzo hem priset som Årets Lussekatt, som delas ut av Värmlands Folkblad. Och Enzo är verkligen värd vinsten. Han har nämligen räddat livet på matte Maria Nilsson.

Enzo är en omplaceringskatt och Maria tog hand om honom när han var 5 år. Idag är han 13 år och har blivit en riktig kändis i Värmland.

Bildkälla

01

– Jag ville att det skulle uppmärksammas att det finns katter som gör väldigt bra saker. Man hör ofta om hundar som är tränade epilepsi- och diabeteshundar, narkotikahundar och så vidare. Men Enzo är min vårdkatt, säger Maria till Expressen.

Bildkälla

02

Maria lider av epilepsi och Enzo har faktiskt räddat henne vid flera tillfällen, bland annat en gång 2007:

– En gång när jag låg medvetslös i duschen efter ett kraftigt anfall så lyckades han trycka på knappen på mitt trygghetslarm. Efteråt sa SOS att någon hade ringt, men att ingen hade sagt något, berättar Maria.

Bildkälla

03

Katten kan även varna Maria strax före ett anfall precis som epilepsihundar är tränade att göra. Han springer då runt hennes ben och krafsar med tassarna.

Bildkälla

04

Maria är anfallsfri idag, efter att hon fått rätt medicinering och behandling. Men Enzo fortsätter att förgylla hennes liv, och hon skulle inte kunna tänka sig att leva utan honom.

Enzo har till och med fått en egen Facebooksida med över 1 000 följare.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna