Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT, LENNART NYGREN/TT

Expertens bästa tips: Så här skyddar du dig från mygg i sommar – enkla knepen för att inte bli biten

Risken för att det blir ovanligt mycket skogsmygg i år är överhängande. Myggexperten Jan Lundström berättar hur du bäst skyddar dig från att bli de blodtörstiga insekternas middag.

TT: Först: Vad beror det stora antalet skogsmygg på?

– Det har varit en extremt nederbördsrik vinter. När snön smälter blir det stora mängder pölar överallt i skogen och markerna är mättade. Det här gäller åtminstone de två översta tredjedelarna av landet, säger Jan Lundström, rådgivare vid projektet Biologisk myggkontroll och forskare vid Uppsala universitet.

Det finns helt enkelt många pölar med larver i skogen.

Hur du skyddar dig bäst handlar också om vilket slags mygga det är – och mängden, enligt Lundström.

Skogsmygg är generellt inga attackmyggor.

– De är dessutom lite blyga, de flyger runt och kollar läget, lite svenska i förhållningssättet. När de landar står de stilla en liten stund och promenerar omkring på huden innan de bestämmer sig för var de ska bita. Man hinner slå ihjäl dem.

Bästa sättet att undvika mygg

Lundström säger att man kan komma undan bra med hjälp av ljusa, fladdriga och långa byxor, skor som täcker fötterna – och ingen glipa mellan byxor och skor.

– De gillar att bita lågt på kroppen. De har under de långa evolutionära tiderna lärt sig var de ska bita ett stort farligt djur utan att bli upptäckta.

Är myggorna fortfarande ihärdiga kan frånstötande myggmedel strykas på händer, underarmar, hals och ansikte.

– Om man är i ett område med stora mängder översvämningsmyggor, då kan man antingen gå in i huset och stänga dörren, vilket är ett ganska bra förslag, alternativt ta på sig betydligt mer skyddsutrustning, säger Lundström.

– De flyger rakt fram, landar på huden och biter i stort sett på en gång.

Tipsen är desamma som för skogsmyggen – men addera gärna långkalsonger eller grövre byxor.

– Då börjar vi komma in på handskar och eventuellt mygghatt också.

Myggmedel fungerar dåligt som enda skydd eftersom det försvinner efter ett kort tag – och får oftast inte användas på småbarn.

– Varje liten mygga har sex ben, de får med sig lite av det där när de landar och flyger iväg. Efter ett tag har de slipat bort det.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev