Extremt ovanliga älgkalvar fångade på film i Norge

När jag åker bil eller tåg brukar jag ofta spana ut mot skogen och se om jag kan se några älgar. Jag tycker att de är fantastiska djur, så ståtliga och stora – och nästan lite skrämmande om de har stora horn.

Men jag har aldrig sett någon vit älg.

Vita älgar är mycket ovanliga, men de finns. I augusti 2015 fångades till exempel två vita älgtjurar på film i Munkedal.

Men häromveckan fångades något ännu mer ovanligt på film i Norge. 

Två små älgkalvar, båda förmodligen albino, sågs tillsammans med sin mamma i skogskanten. Tänk vilken lycka att få se detta!

Som tur var passade en förbipasserande på att filma de två kalvarna från sin bil. Lee Kantar arbetar som biolog och har sett filmen. Han tror att kalvarna är cirka en månad gamla och att de kan vara albino.

”Om det är så, så är det mycket ovanligt” säger han till National Geographic.

På filmen kan man också se älgkalvarnas mamma som håller ett vakande öga över dem. Hon skiljer sig från sina ungar eftersom hon är helt brun. Här nedan kan du se den ovanliga filmen.

Bara för att en älg är vit betyder det inte att den är albino. De vita älgarna som finns i Värmland har mörka ögon och är inte albino utan har leucism, en pigmentförändring som gör att älgen har blivit vit. Älgar med leucism har inte några hälso­problem, förutom att det kan bli lättare att upptäcka. 

Det är svårt att se på filmen om dessa två kalvar har mörka ögon, men det finns alltså en chans att de är albino.

Jag hoppas verkligen att de får växa upp och bli stora – för de är så himla vackra!

Har du sett en vit älg någon gång? Eller skulle du vilja se en? Dela gärna den häftiga filmen vidare till dina vänner och berätta vad du tycker!

Djurbibeln står på djurens sida.

 
 

Läs mer om...