Fågelungen Måzart hittades skadad och övergiven – räddades av grannar

Det lilla nystanet av dun hittades i Farsta söder om Stockholm svårt tilltufsad och halt. Han var såpass liten att han fick plats i en människohand. Tack vare just vänliga människohänder har silltruten, som fått namnet Måzart, nu lyckats återhämta sig, skriver Mitt i.

Det var för några veckor sedan som Rita Eckerbom hittade den lilla silltruten Måzart. Helst ska man inte mata ensamma fåglar om de verkar övergivna, men efter att ha suttit i flera timmar och väntat på att en fågelmamma skulle dyka upp tog Rita saken i egna händer.

Rita lärde Måzart att undvika den närliggande bilvägen och såg till att han hade det bra i den buske han valde ut som sin favoritplats. Mat serverades flera gånger om dagen.

– Vi har gått dit morgon, middag och kväll. Jag har gått upp före klockan sex på morgnarna och strimlat färsk strömming. Det är många i området som har varit engagerade, säger Maria Sandberg, en fågelskådare som involverade sig i räddandet av lilla Mozart som lyckades återhämta sig såpass bra att han inte längre haltar.

Men flyga, det har han ännu inte lärt sig. Eftersom det kan vara farligt ute i naturen för fåglar som inte kan flyga har nu Måzart fått flytta in på Katastrofhjälpen för fåglar och vilt i Uppsala.

– Där får han bo i en bullerbyliknande miljö och träna upp sig. När han kan flyga och har lärt sig att han ska fiska för mat är tanken att han ska släppas ut, säger Maria Sandberg.

 

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.