Filmen fick Storbritannien att förbjuda vilda djur på cirkus. Bilderna är hemska, men visar varför Sverige måste stoppa detta nu.

Den här skakande filmen ledde till att Storbritannien förbjöd elefanter och andra vilda djur på cirkus. I Sverige är elefanter fortfarande tillåtna på cirkus. Djurens Rätt och Newsner vill att regeringen agerar NU och uppmanar dig att göra som nära 60 000 andra och skriva under namninsamlingen som stoppar svenska cirkusar från att turnera med elefanter och andra vilda djur. För inte ska det behövas en sådan här svensk film för att regeringen ska agera?

Många länder världen runt har redan ett förbud mot vilda djur på cirkus. Storbritannien fick sitt förbud 2013. Men det krävdes en skakande film för att lagen skulle införas.
Det var Animal Defenders International (ADI) som lyckades installera en övervakningskamera i cirkusen Bobby Roberts Super Circus lokaler för elefanten Anne. ADI trodde inte på Bobby Roberts uttalande om att de tog hand om Anne som om hon vore ”familjens husdjur”.

ADI samlade film mellan 21 januari och 15 februari 2011. Under den perioden var Anne fastkedjad 24 timmar om dygnet. Hon kunde knappt röra sig på flera veckor. Och under den perioden blev hon slagen och sparkad. 48 gånger. Ibland blev hon slagen med en påk eller sparkad på snabeln. Anne hade en skada på ena benet och det är dit dom flesta slagen och sparkarna riktas.
Övervakningskameran fångar också scener där cirkusens personal sparkar, slår och även spottar på andra djur.

Filmen fick ett enormt genomslag i Storbritannien när den släpptes. Cirkusägaren Bobby Roberts dömdes till villkorligt fängelse för djurplågeri, men han fick ingen böter eller förbjöds inte äga djur i framtiden. Dock ledde filmen till att politikerna inte längre kunde blunda för opinionens krav på ett förbud. För två år sedan förbjöd Storbritannien vilda djur på cirkusar. Elefanten Anne – som fångats i Sri Lanka och tagits till Storbritannien på 1950-talet – fick ett nytt hem på en safaripark.

Här är filmen som fick Storbritannien att förbjuda vilda djur på cirkus. Vi vill varna för väldigt starka bilder.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.
Ungen var bortrövad i 4 år. Här går hon 10 mil i djungeln och möter sin mamma igen. Se när babyelefanten återförenas med sin mamma.
Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta. Läs Zandra Lundbergs krönika.

Publicerad av Newsner Djur