Flera kor dödade av blixten – sökte desperat skydd i hagen

Flera kor har dött efter att de träffats av blixten i en hage i Applerum i Kalmar. Enligt Sveriges Radio hade korna sökt skydd från regnet under en ek när blixten slog ner. 

Det oväder som drabbade framförallt södra och mellersta Sverige under tisdagen slog hårt mot framförallt Kalmar kommun. Förutom översvämningar och trafikolyckor slog blixten ner i en kohage och dödade flera kor. 

Det var under tisdagskvällen som räddningstjänst larmades till hagen i Applerum, Kalmar, och påträffade flera döda kor. 

Foto: Shutterstock

Sökte skydd under en ek

När det kraftiga regnvädret slog till sökte korna skydd under en ek. I den slog sedan blixten ner, vilket resulterade i flera döda djur.

Räddningstjänsten är på plats för att släcka branden i eken, och i nuläget finns det ingen spridningsrisk enligt Sveriges Radio. 

Nioåring dödades av blixten

Tidigare i somras rapporterade flera internationella medier om nioårige Jordan, från Blackpool, som träffades av blixten under en fotbollsträning. 

Nioårige Jordan Banks var mitt uppe i en privat fotbollsträning när ett åskoväder drog in över fotbollsplanen i brittiska Blackpool. 

Nioåringen träffades av blixten och skadades så allvarligt att hans liv inte gick att rädda, vilket BBC rapporterade om. 

Nioåringen tränade fotboll när ett oväder drog in och han träffades av blixten. Nu berättar förkrossade familjen att de kommer att donera pojkens organ – för att rädda andra. Vila i frid 🌹❤️

Posted by Newsner on Sunday, May 16, 2021

Jordans plötsliga död orsakat av blixten skakade hela landet.

“I går stannade vår värld. Vi förlorade den starkast lysande stjärnan, vår vackra pojke Jordan. Hans skratt, det smittsamma leendet, hans gyllene lockar – han var allt. Klok för sin ålder, omtänksam, generös och så kärleksfull. Vår kärlek är oändlig. Godnatt, vackra pojke”, skrev familjen i ett offentligt uttalande.

Donerade organ

Kort efter nioåringens död meddelade familjen att de valt att donera pojkens organ, för att kunna rädda andras liv. 

”Så vad jag ber om någon med barn. Ta vara på varje ögonblick, till och med ögonblick som verkar vara obetydliga just nu – hämta dem från skolan, natta dem på kvällen, få dem att gå med på dricka te-tid tillsammans”, sa Jordans pappa enligt brittiska Evening Standard.

På SMHI:s hemsida hittar du flera tips på saker du ska tänka på om du behöver söka skydd från blixten.

Läs mer här.

Dela gärna.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required