Flygbolagen lättar på reglerna så djuren som flyr skogsbranden kan åka med sina ägare.

I förra veckan drabbades Fort McMurray i Kanada av en stor skogsbrand. Varmt väder i kombination med starka vindar gjorde att elden spred sig okontrollerat och växte på ett par dagar till ett stort område på över 10 000 hektar. Totalt har 100 000 människor evakuerats och enligt kanadensiska myndigheter uppskattas runt 16 000 kvadratkilometer mark och skog vara förstört. Vissa invånare som har tvingats fly sina hem har sedan tvingats fly en ytterligare gång när branden fortsatt sprida sig till nya områden. Många har flytt via flyg för att komma till säkrare områden.

Men det är inte bara människor som måste fly, tusentals djur har också drabbats av branden. För att underlätta för djurägare så har flygbolagen West Jet och Canadian North ett undantagstillstånd och låter dem ta med sina djur på resan.

01
Facebook

I vanliga fall måste alla djur hållas i burar i bagageutrymmet, annars får de inte åka med. Men vissa av dem som har flytt har bara haft minuter på sig att packa ihop sina saker innan elden kom – och då är det inte hundburen man tänker på i första hand. Så nu låter flygbolagen alla hundar och katter sitta inne bland passagerarna.

02
Facebook

Flygbolagen har hyllats på sociala medier för sitt beslut att lätta på reglerna. Genom att ändra på sina regler gör de livet lite lättare för både människor och djur som förlorat sitt hem och behöver fly till en tryggare plats.

Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ av flygbolagen! Om de inte hade lättat på reglerna hade kanske djurägarna tvingats lämna sina djur, vilket skulle vara helt fruktansvärt.

And we are evacuated….again!! #yyc bound!!! #madeitout #enroutetosafety #ymmevacuees #ymmfire #labsofinstagram #rescuedogs

Ett foto publicerat av Amanda Weger (@its_none_of_your_fitness) Maj 6, 2016 kl. 3:31 PDT

Tack vara svalare väder och högre luftfuktighet de senaste dagarna hoppas man nu kunna kontrollera branden. Men om det inte börjar regna ordentligt kan det i värsta fall ta månader innan branden är helt under kontroll, uppger TT.

Jag hoppas verkligen att både djur och människor kan återvända hem så fort som möjligt!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.