För 30 år sedan blev gorillan Jambo hela världens hjälte när han skyddade den lille pojken.

För exakt 30 år sedan, 1986, gick 5-årige Levan Merritt till djurparken tillsammans med sina bröder och sina föräldrar. Men vad som var tänkt som en trevlig dag tillsammans förvandlades snabbt till en riktig mardröm som skulle påverka familjen för resten av deras liv. Familjen hade titta på många djur den dagen och stämningen var väldigt glad. De hade redan sett massor av spännande saker innan familjen bestämde sig för att titta på de stora gorillorna. Men för Merritt-familjen skulle den där augustidagen för 30 år sedan bli dag de aldrig kommer att glömma. Eftersom Levan inte kunde se gorillorna ordentligt, bestämde han sig för att klättra upp på stängslet för att få en bättre vy. Precis när han skulle kika ned på de mäktiga gorillorna förlorade han fotfästet och föll 6 meter ned i djuren hägn. Merritt-familjen och många andra besökare skrek i panik och skräck när de såg vad som hände. Levan låg livlös på betongen, samtidigt som den stora gorillahanen Jambo fram till den medvetslösa pojken. Och det var då det mirakulösa inträffade, som än idag känns både overkligt men också helt fantastiskt.  

pojke

Den 30 augusti 1986 var hela familjen Merritt på Jersey Zoo. Mamma och pappa gick runt och tittade på djuren med sina små söner, men ingen anade att en av pojkarn, Levan (i blått), snart skulle hamna ansikte mot ansikte med ett av de kraftfullaste djuren i djungeln.

baby1

5-årige Levan föll över 6 meter när han ramlade över stängslet och ned i gorillornas hägn. Han landade på hård betong och slogs medvetslös. Många befarade det värsta när en gorilla, vid namn Jambo, gick fram till pojken. Men istället för att skada pojken, började Jambo att klappa Levan. Jambo visade också tydligt att han tänkte skyddade pojken från de andra gorillorna.

Skarmavbild 2016-01-28 kl. 15.18.03

Lyckligtvis kunde pojken slutligen föras ut ur hägnet och till säkerhet. Det som kunde slutat i en tragedi gav familjen perspektiv. Levan växte upp att älska djur och har hållit kontakten med Jersey Zoo under årens lopp. Han använde till och med historien för att imponera på sin flickvän Amanda, numera Levans fru. På bilden under kan du se Levan med sin nuvarande familj.

levan1

Den dagen för 30 år sedan kunde slutat helt annorlunda. Nu uppfostrar han sina barn till ha den djupaste respekten för vilda djur. Han planerar också på att ta dem till samma zoo för att titta på Jambos avkommor en dag. Han får se till att ingen ramlar ned denna gång…

jambo1

Jambo avled 1992, men han kommer han alltid att bli ihågkommen som en hjälte. Han blev far till 15 bebisgorillor under sin livsperiod och på Jersey Zoo finns en hedersstaty i hans minne. Levan var där när den avtäcktes.

Bildkälla: Littlethings

zoo

Titta gärna på videon nedan för att sen den dramatiska händelsen från 1986:

Visst är det en härlig historia, men jag är inte ett dugg förvånad över att gorillan ville skydda den lilla pojken. De är otroligt intelligenta och förstår mer än vad många tror. Aldrig att Jambo skulle göra illa denna lilla pojke! Dela gärna vidare denna otroliga berättelse med dina vänner om du vill hylla Jambo.