Hans enda syfte var att slåss med andra hundar. Men idag myser han i sitt nya hem tillsammans med kärleksfulla ägare.

Den ursprungliga ägaren hade bara ett syfte med hunden Mark: att använda honom i arrangerade hundslagsmål. Fastbunden i en kedja tvingades Mark att försöka försvara sig mot andra hundars attacker. Men en dag tog Marks liv en plötslig vändning. Tack vare ett adoptionsprogram är han nu en älskad medlem i sin nya familj. Djurens Rätts och Newsners kampanj #AdopteraMera vill få alla som funderar på att utöka familjen med en katt, hund eller något annat djur att adoptera – inte köpa. Stöd kampanjen om du tycker att alla djur förtjänar födas, växa upp och leva i trygghet.  

Det var organisationen Save The Dogs som hittade hunden Mark i Rumänien. De lyckades ta honom från sin dåvarande ägare och år 2007 hamnade han i organisationen Hundhjälpens adoptionsprogram.

Mark i Rumänien. Foto: Hundhjälpen.

mark1

Med tanke på hans bakgrund är det inte svårt att förstå varför Mark var livrädd för andra hundar. Han tränades dagligen, men det var svårt att få honom att interagera med andra hundar. Därför var det svårt att hitta ett nytt hem för Mark och han togs bort ur adoptionsprogrammet.

Mark var dock hela tiden fantastisk med människor, trots sina tidigare upplevelser. Sakta men säkert insåg han också att de andra hundarna inte ville honom illa. År 2010 bestämde sig Hundhjälpen för att ge honom en ny chans.
I juli 2011 kom glädjebeskedet: en hunderfaren familj var beredd att ge Mark en trygg och kärleksfull tillvaro.

Så här berättar familjen om första mötet med Mark på Arlanda:
”Mark satt i sin bur och såg liten och osäker ut och han var så söt att det kom en tår i ögonvrån. Vi gav honom lite godis genom gallret som han åt med stor aptit och när han kom ur buren fick han mer mat som han slukade med en gång. Vi pratade med honom och klappade honom försiktigt. Han verkade förstå att vi ville honom väl och vi älskade honom verkligen från första sekund!”.

Foto: Hundhjälpen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Hundhjälpen.

mark-hem38

I början var Marks nya familj försiktig när han skulle träffa andra hundar. Men efter ett tag var Marks rädsla som bortblåst. Han beter sig nu på samma sätt som en ”normal” hund gör.
Och hans nya familj ångrar inte en sekund att de bestämde sig för adoptera honom, trots alla utmaningar.
”Vi är så glada att vi adopterade Mark! Han är en helt underbar liten vovve och vi älskar honom sååå mycket!!! Han verkar trivas med sin tillvaro och vi får hoppas att han får fortsätta att vara frisk så att han får njuta av sitt nya, trygga liv så länge som möjligt!”, berättar dom.

Ingen djurindivid ska behöva födas, växa upp och dö i utsatthet. Djuren kan inte tala – vill du vara deras röst och bidra till förändring? Gör skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #AdopteraMera.
• Om du ska utöka din familj: köp inte, adoptera!
• Skriv på uppropet – skicka ditt budskap direkt till beslutsfattarna
• Stöd Djurens Rätts arbete för hemlösa djur. Här kan du läsa om hur du kan skänka valfritt belopp.
• Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Newsner Djur står på djurens sida, gilla om du gör det också.