Forskare: År 2050 kommer 99 procent av havsfåglarna ha plast i magen.

Vi får hela tiden rapporter om hur människan förstör natur- och djurliv genom nedskräpning. Nu kommer nya rapporter som är minst sagt oroande, och som vi måste göra någonting åt. I veckan publicerades nämligen forskning som visar att nästan 60 procent av havsfåglarna har plast i magen. Trenden är minst sagt oroande, och om den fortsätter kommer 99 procent av havsfåglarna ha plast i magen år 2050.

Studien har genomförts av forskare från Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation i Australien och Imperial College i London. De har använt olika modeller och analyserat studier från 1960-talet och framåt, och då kunnat förutspå till vilken grad 186 havsfågelarter världen över drabbats och kommer att drabbas av människors nedskräpning.

– För första gången har vi en global förutsägelse över hur stor inverkan plast kan ha på det marina livet – och resultatet är anmärkningsvärt. Genom att observera studier från förr kan vi förkunna att 90 procent av alla havsfåglar någon gång har ätit plast. Det är en enorm siffra och visar verkligen påverkan av miljöföroreningarna, säger forskaren Chris Wilcox till NBC News.

Det är inte bara fåglar som far illa av skräp i naturen. Även andra djur drabbas. Här nedan kan du se vår uppmärksammade film om vad som händer när vi slänger skräp i naturen:

Genom att dela det här kan vi säga ifrån och få folk att förstå allvaret – innan det är för sent.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna