Forskare: Hundar är betydligt smartare och förstår mer än vad vi tror.

Forskare: Hundar är betydligt smartare och förstår mer än vad vi tror.

Hundar förstår mer än vad vi tror. De kan till och med lära sig skilja på verb och adjektiv. Det säger Per Jensen som är professor i läran om djurs beteende.  

Forskningen om människans bästa vän har de senaste åren tagit stora kliv framåt. För i dag kan den visa att hundar är betydligt smartare än vad vi tror. Och det är både enkelt att se och ta reda på. Det berättar forskaren Per Jensen för DN.
–  Hundar är starkt empatiska djur som framför allt reagerar på människans känslor. Det finns en hel del forskning som visar att hundens hormoner förändras när ägaren är stressad.

Enligt Jensen har tidigare studier visat att de använder svansen för att visa att de inte kommer skada dig och öronen för att säga att de vill veta vad som är problemet.

De senaste tio årens framsteg i forskningen är till stor del tack vare upptäckten att den viktigaste komponenten i att förstå sig på hundar är – till skillnad från andra djur – samspelet med människan.
– Den är betydligt bättre på att samspela med människor än med andra hundar. Det är det som skiljer hundar från andra djur, som vargar som är suveräna på att samarbeta med varandra och flocken för att lägga ned svåra byten, säger Jensen till DN.

En revolutionerande upptäckt som har gjorts i samspel mellan hund och människa är de kan något som kallas för ”mentalisering”. Vilket innebär att de kan förstå att människor ser saker på ett annat sätt än vad de själva gör. Det är revolutionerande för att man tidigare trodde att det var unikt för människor.

Forskaren Per Jensen är själv hundägare. Något han menar att man kan ta med sig i sin vardag med hundar är att det går att se en hunds glädje – genom att titta på svansen. Om svansen slår åt höger är den glad och ju mer den slår åt vänster – vid till exempel ett möte med en annan hund – så går svansen åt vänster och betyder att den är mer tveksam.

Publicerad av Newsner Djur, gilla gärna!