Forskare: Människor som pratar med sina husdjur är intelligenta

Jag kan inte vara den enda som regelbundet brukar ha en konversation med mina husdjur, eller hur?

Oavsett om det bara är några korta frågor i stil med ”har du saknat mig?” eller ”är du hungrig?” kan vi nog alla vara överens om att husdjur ofta är duktiga på lyssna. 

Det visar sig nu att det finns en anledning till varför vi pratar med våra underbara följeslagare, men det kanske inte är vad du förväntat dig. 

Att prata med sitt husdjur är nämligen ett tecken på intelligens, menar forskare. 

”Historiskt sett har förmänskligande av objekt betraktats som något barnsligt eller korkat, men det är faktiskt en naturlig biprodukt av människans utvecklade hjärna”, säger Dr Nicholas Epley, professor i beteendevetenskap vid Chicagos universitet.

© Pixabay

Vi människor namnger ofta föremål som bilar, instrument, båtar och djur – egentligen alla saker som vi utvecklar speciella relationer till. 

Dessutom har vi en tendens till att hela tiden förmänskliga objekt och händelser hela tiden, utan att vi tänker på det. Det är detta som ger sig uttryck i att ”döpa” saker till namn. 

Man skulle tro att detta är ett tecken på barnslighet, (barn brukar ju ofta namnge saker), men enligt forskarna är det precis tvärtom. 

Att namnge sina älsklingar är ett tecken på att vi är smarta. 

”Det finns inga arter som håller på så här. För människan är det en naturlig biprodukt av vår väl utvecklade hjärna och det är detta som gör oss smartast och unika på denna planet”, säger Dr Nicholas Epley, professor i beteendevetenskap vid Chicagos universitet, till brittiska Daily Mail

© Wikipedia Commons

Så nästa gång som du kommer på dig själv med att prata med din katt eller hund, betyder det bara att du har en aktiv fantasi och en väl utvecklad hjärna.

Dela gärna denna nyhet med alla dina djurvänner – så att alla förstår att det vi är smarta personer som pratar med våra husdjur 🙂