Forskare slår fast: Så mycket betyder du för din katt – egentligen

Lata, arroganta och själviska. Ja, lika ofta som vi brukar kalla hunden för människans bästa vän, lika vanligt är det att folk har fördomar och gör sig lustiga på katters bekostnad.

För mig – som är matte till två små katter som ger så mycket kärlek dag ut och dag in, som är mina käraste vänner och som jag aldrig någonsin skulle kunna säga ett ont ord om – har dessa förutfattade meningar alltid varit lika obegripliga. Det gör mig lika irriterad att höra varje gång, för var kommer det ens ifrån att katter skulle vara så opålitliga och osociala?

Men till min stora glädje fick jag nyligen syn på en studie, som jag bara kände mig tvungen att dela till alla där ute. Studien avslöjar nämligen vad katter tycker om oss människor egentligen – och det är ett resultat som tystar alla kattskeptiker där ute!

Studien, där forskarna ville reda ut folks missuppfattningar om katter och deras dåliga rykte en gång för alla, genomfördes på Oregon State University och publicerades förra sommaren.

”Det är fortfarande en vanlig uppfattning, att katter inte är särskilt sociala eller upplärningsbara. Den här kopplingen kan delvis bero på brist på kunskap om vilka stimuli katter föredrar, och således vad de kan vara mest motiverade att arbeta för”, skriver författarna till studien.

Så för att reda ut saken fick vuxna katter, från både djurhem och familjer, sammanföras med fyra olika stimuli. Dessa var mat, leksaker, dofter och mänsklig kontakt. Sedan undersökte forskarna vilka preferenser katterna hade, och vad de föredrog mest av allt.

katter, beteende, forskning
Foto: Shutterstock

Och resultatet, det visade att de flesta katter föredrog mänsklig kontakt framför någon annan kategori – följt av mat på andra plats.

Stanna nu till och sug på den för en sekund.

Katter gillar alltså att umgås mer med människor, än vad de gillar mat. Det gör ju knappt ens vi människor!

katter, beteende, forskning
Foto: Shutterstock

Resultatet skiljde sig inte heller nämnvärt mellan katter från djurhem och katter från familjer. Den genomgående trenden var att mänsklig kontakt kom på första plats, och att människor var katters absoluta favorit.

Det ska sägas att den här studien är liten och kanske inte håller som underlag för alla världens katter. De kan ju, till exempel, ha olika individuella preferenser som skiljer sig från katt till katt. Men hur som helst slår studien i alla fall fast en sak klart och tydligt. Katter är trevliga – och betydligt mer tillgivna och kärleksfulla än vad många där ute tror!

Förhoppningsvis kan den här studien få fler att inse, att kissar är underbara små varelser som inte på något sätt förtjänar det dåliga rykte som vissa människor har gett dem.

DELA den här artikeln om du också älskar katter och vill visa alla där ute att de är mer kärleksfulla och tillgivna än vad folk tror!