Forskarna: Det händer med din kropp när du tittar på söta kattklipp på nätet.

Internet fullkomligen svämmar över av söta kattfilmer. Här finns roliga katter som tror att de är hundar, katter som kan göra konster, katter som är utklädda, katter som pratar, katter som tittar på tennis och katter som är jättesmå och jättesöta. Men visste du att söta katter faktiskt kan få dig på bättre humör och gör att du arbetar mer effektivt?

Assisterande professor Jessica Gall Myrick från Indiana University Bloomington har forskat kring vad som händer när vi tittar på kattklipp på nätet. Det kanske inte verkar vara världens viktigaste forskningsämne, men så här motiverar hon sin studie:

”En del människor kanske tror att kattkonsumtionen på nätet inte är ett tillräckligt seriöst ämne att bedriva akademisk forskning kring, men faktum är att det är ett av det populäraste sätten att använda internet i dag. Om vi vill få en större förståelse för hur internet påverkar oss som individer och samhälle kan vi inte ignorera katter på nätet längre.”

Myrick lät 6 500 deltagare titta på kattvideor för att se hur de påverkade dem. Resultatet visar att vi faktiskt bli gladare.

Det är en vanlig föreställning att många tittar på kattvideor för att undvika att arbeta eller skjuta på jobbiga uppgifter. Det skulle i sin tur få personerna att associera kattvideor med skuldkänslor. Myrick menar dock att den känsla av tillfredsställelse som kattvideorna ger överkompenserar skuldkänslorna även om vi tittar på videorna för att undvika att göra andra viktiga saker, som att jobba.

Myrick kom också fram till att de positiva känslorna som videorna framkallar kan hjälpa oss att tag i de jobbiga uppgifterna efter att ha tittat på videon. Kattvideor ger energi och glädje, enligt studien.

Stämmer detta innebär det ju att kattvideor får oss att jobba bättre! Ingen anledning att känna skuld längre för att du tar en liten kattpaus på arbetstid. Bra va?

Du kan testa själv med videon här nedan.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna