Forskning: Därför blir du glad av att titta på kattvideor.

En snabb Google-sökning på katt-videor ger omedelbart tillfredsställande resultat. Här finns roliga katter som tror att de är hundar, katter som vill kela, katter som kan göra konster, katter som är utklädda, katter som pratar och katter som är jättesmå och jättesöta. Och det finns 7 videor på katter som tittar på tennis.

7-videos-cats-watching-tennis-header

Många älskar kattvideor. Men vad är det med katter som exempelvis spelar piano som gör att vi mår bra? Det har assisterande professor Jessica Gall Myrick från Indiana University Bloomington tagit reda på. Det kanske inte verkar vara världens viktigaste forskningsämne, men så här motiverar hon sin studie:

”En del människor kanske tror att kattkonsumtionen på nätet inte är ett tillräckligt seriöst ämne att bedriva akademisk forskning kring, men faktum är att det är ett av det populäraste sätten att använda internet i dag. Om vi vill få en större förståelse för hur internet påverkar oss som individer och samhälle kan vi inte ignorera katter på nätet längre.”

Myrick kände sig alltså manad att forska inom detta oupptäckta område och bedrev en studie med 6 500 deltagare för att få fram om kattvideor verkligen förbättrar humöret hos tittarna.

Det är en vanlig föreställning att många tittar på kattvideor för att undvika att arbeta eller skjuta på jobbiga uppgifter. Det skulle i sin tur få personerna att associera kattvideor med skuldkänslor. Myrick menar dock att den känsla av tillfredsställelse som kattvideorna ger överkompenserar skuldkänslorna även om vi tittar på videorna för att undvika att göra andra viktiga saker, som att jobba. Myrick kom faktiskt fram till att de positiva känslorna som videorna framkallar kan hjälpa oss att tag i de jobbiga uppgifterna efter att ha tittat på videon. Kattvideor ger energi och glädje, enligt studien.

Stämmer detta innebär det ju att kattvideor får oss att jobba bättre! Ingen anledning att känna skuld längre för att du tar en liten kattpaus på arbetstid. Bra va?

Testa själv.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.