Forskning visar: Hundar minskar risken för astma.

Att låta sina barn växa upp med djur har många fördelar. Barnen lär sig ta ansvar och visa omtanke, och har en kompis att leka med. Men nu finns ytterligare ett argument för barnfamiljer att skaffa ett nytt husdjur. Forskning visar nämligen att hundar minskar risken för astma.

Astma är en vanlig sjukdom som kan vara väldigt allvarlig och potentiellt dödlig. Man har tidigare sett att barn som växer upp på en bondgård har lägre risk att drabbas, men nu har forskare vid Uppsala universitet även sett att hundar har liknande effekt.

– Vi vet att barn som redan har en allergi mot katt eller hund ska undvika dessa djur, men våra resultat ger en indikation på att barn som växer upp med hundar löper en minskad risk, säger Tove Fall vid Uppsala universitet, enligt Metro idag.

Forskarna har kommit fram till att barn som växer upp med hund har cirka 15 procents lägre risk att drabbas av astma i skolåldern, jämfört med barn som inte har hund. Studien är grundad på information från nio olika nationella register, inklusive två hundägarregister som inte används i medicinska sammanhang tidigare.

Så om du är småbarnsförälder och funderar på att skaffa hund, kör på!

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna