Forskning visar: Så kan hundar rädda liv genom att avslöja dolda sjukdomar.

Hundar är verkligen fantastiska, på så många olika sätt! Det kom förmodligen inte som någon nyhet för alla hundälskare där ute. Men visste du att hundar kan veta mer om dig än vad du själv gör? De kan känna på sig saker som inte vi människor kan, och ibland varna oss om saker som är på väg att hända. Så lyssna på din hund, den kan ha något viktigt att berätta. Här nedan är sju exempel på vad hunden kan veta om dig och vad som händer omkring dig, långt innan du själv har någon aning.

1. Sjukdomar

Det verkar otroligt, men hundar kan faktiskt känna om du är sjuk. Det har att göra med deras fantastiska luktsinne. Hundars luktsinne kan vara 10 000 till 100 000 gånger starkare än människans. Det är som att känna lukten av en tesked socker i tre miljoner liter vatten.

hund

Enligt en amerikansk studie kan hundar till exempel lukta sig till prostatacancer, med 98 procents säkerhet. En specialtränad hund kan alltså lukta sig till cancertumörer, på samma sätt som att de kan lära sig söka efter droger eller människor som gått vilse.

2. Graviditet

Många kvinnor har upptäkt att deras hund beter sig annorlunda mot dem när de är gravida. De kan till exempel bli mer överbeskyddande och söka mer närhet. Ibland har hunden upptäckte att matte är gravid innan hon vet det själv. Det finns även kvinnor som berättar att deras hundar vill ligga med huvudet på deras mage, trots att de i vanliga fall inte brukar göra så.

hundgravid

Även detta beteende kan bero på deras fantastiska luktsinne. När en kvinna blir gravid händer det massa saker i kroppen och även om hon inte märker det själv, så kan hennes dofter ändras.

3. Naturkatastrofer

Det finns flera exempel på både hundar och andra djur som känt på sig jordbävningar eller stormar. De kan bli oroliga och rastlösa, och det händer även att de flyr ut ur huset strax innan jordbävningen inträffar. Som om de vill varna sin familj om vad som är på väg att hända.

hund2

1975 räddades många liv i staden Haichengin i Kina. De beslutade sig för att evakuera hela staden, bara baserat på att djuren betedde sig konstigt. Ett par dagar senare inträffade en jordbävning som uppmätte 7.3 på richterskalan.

Vi har tidigare berättat om jönköpingsbon Lennart Rydén som blev varnad av en gatuhund strax innan en jordbävning i Nepal. Hunden skällde så mycket så att Lennart vaknade, och han och dottern kunde ta sig ut innan skalvet började.

Det är oklart exakt vad som gör att djur kan känna på sig jordbävningar i förväg, men de har både bättre hörsel och kan känna skakningar i marken bättre än vad vi människor kan.

4. Mänsklig generositet

Hundar är väldigt observanta, de vet vi redan. De kan faktiskt känna på sig om du är generös mot andra människor.

hjarta

Under ett experiment utfört av ett universitet i Milano testade man att låta en grupp skådespelare dela sin mat med en hemlös man, medan en annan grupp sa åt mannen att lämna platsen. Efteråt försökte skådespelarna att ropa på hunden samtidigt. Nästan alla hundarna valde att gå till de personer som varit snälla mot den hemlösa mannen, och ville inte gå i närheten av den andra gruppen.

Vi visste redan att hundar kan känna skillnad på en snäll och en arg röst, men det här experimentet visar att de även kan förstå generositet mellan människor.

5. Fientlighet mellan människor

Hundar har en fantastisk förmåga att känna på sig vad vi känner och tycker om andra människor. Om vi känner oss hotade av en person, så kommer även hunden känna sig hotad och kanske vilja skydda dig.

hundarg

På samma sätt kan hunden känna om du blir glad, ledsen eller stressad. Så om din hund beter sig konstigt eller oroligt, fundera över dina egna känslor och om det kan vara orsaken!

6. Anfall kopplade till diabetes

Idag tränas många hundar till att känna igen olika symptom och hjälpa människor som lever med olika sjukdomar. Till exempel kan hundar känna på sig när en person med diabetes får för lågt blodsocker, eller hypoglykemi som det också kallas.

hundklappa

De är då tränade till att signalera och varna sin ägare på ett visst sätt, och kan på så sätt förhindra ett anfall.

7. Depression

Hundar kan se om vi är ledsna. De kan dessutom ge dig tröst och hjälpa dig att bli på bättre humör.

hundledsen

Forskare vid University of London har sett att hundar hellre närmar sig en person som gråter, än en person som bara pratar. De kunde också se att hundarna hade ett undergivet beteende mot dessa människor.

Även om man inte kan bevisa att hundar känner empati, så är det i alla fall tydligt att de känner igen sorg hos människor, och att de vet hur de ska reagera på den.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna