Inför förbud – mot vilda djur på cirkus

Vilda djur som till exempel elefanter är snart ett minne blott i Paris.

Frankrikes huvudstad har röstat igenom ett förbud mot vilda djur på cirkus, ett förbud som nu finns på plats i en majoritet av EU-länderna, skriver Djurens Rätt.

Det var efter att en tiger sköts till döds i Paris efter att ha rymt från en cirkus som rösterna höjdes för ett förbud mot djur på cirkus i Frankrike.

Händelsen spreds och skapade starka reaktioner och en intensiv debatt inleddes – en debatt som nu resulterat i att Paris röstat igenom ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Enligt The Local France inträffade en ny händelse tidigare i veckan då en uppträdande björn dog under en flykt efter att ha blivit utsatt för misshandel.

Förbudet i Paris börjar gälla från 2020 och gäller alla cirkusar som vill uppträda i Paris. Cirkusar som överlämnar sina djur kan också få ersättning

Det finns inte något beslut på nationell nivå om djurförbud på cirkusar men fler städer i Frankrike har tagit liknande beslut på kommunal nivå.

Enligt Djurens Rätt har 18 EU-länder infört regelrätta förbud mot vilda djur på cirkus, medan det finns restriktioner i de flesta andra, så som i Sverige.

I Sverige är det sedan tidigare förbjudet att hålla djur som apor, rovdjur, noshörningar, flodhästar och giraffer på cirkus.

Vad tycker du ska gälla vid cirkusar, borde alla länder ha ett förbud? Lämna gärna en kommentar på vår Facebook-sida!