Förslaget: Grovt djurplågeri ska leda till fängelsestraff

Grovt djurplågeri kan komma att straffas med fängelse utan undantag. Riksdagspartierna är eniga om att straffen för djurplågeri bör skärpas, och talar därför om att införa en ny brottsrubricering i form av grovt djurplågeri.

– Framför allt får man ju upp ögonen för allvaret i den här typen av brott. Man kan ju hoppas att det avskräcker människor som systematiskt utsätter djur för lidande och grova kränkningar, säger Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson John Widegren till Sveriges Radio.

Djurplågeri, hundar,
Foto: Shutterstock

Djur har blivit stympade och flådda

När Sveriges Radios Ekot ringde runt till samtliga riksdagspartier visade det sig att de var eniga om att straffen för djurplågeri måste skärpas, detta efter att sommaren varit fylld av flera hänsynslösa brott mot djur.

 I dag är maxstraffet för djurplågeri två års fängelse, men nu vill man se att straffet för särskilt allvarliga brott alltid ska vara lägst sex månader bakom lås och bom.

– Det är de särskilt hänsynslösa brotten, där man medvetet försöker skada djur, torterar dem. Under sommaren har vi sett många fall där katter har blivit stympade, flådda, de har blivit brända. Det gäller får, igelkottar som har sparkats till döds och så vidare, säger riksdagsledamoten Yasmine Eriksson (SD).

Fängelsestraff för djurplågeri

Hon får medhåll från samtliga riksdagspartier, och förslaget bereds nu i regeringskansliet.

– Vanligtvis tycker inte att Miljöpartiet att skärpt straff är bästa sättet, men straffen behöver ju spegla brottet och det tycker vi inte att det gör just när det gäller djurplågeri, säger Miljöpartiets djurskyddspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven till Sveriges Radio.

Vi vill veta vad våra läsare tycker. Vad anser du om att höja straffskalan för djurplågeri? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required