Förslaget: Inför obligatorisk märkning för alla katter – för att minska antalet hemlösa

Märkning av katter kan bli obligatoriskt 2023. Det är ett lagförslag som regeringen arbetar med.

Förhoppningen är att med märkningen höja djurets status och minska antalet hemlösa katter, skriver Aftonbladet.

I nuläget är det obligatoriskt att som hundägare registrera och märka sin hund. Nu föreslår regeringen att detsamma ska gälla för katter från den 1 januari 2023.

Förslaget bygger, enligt uppgift till TT, på den utredning som landsbygdsdepartementet fick i sin hand 2019.

100 000 hemlösa katter

Uppskattningsvis är 100 000 av landets 1,4 miljoner katter hemlösa. Katter som lämnats utan eftertanke och som faktiskt inte klarar sig ute i det vilda utan lidande.

Foto: Vadim Ghirda, AP/TT

Förhoppningen med förslaget är att minska antalet hemlösa katter men också höja djurets status.

– Det finns bara en katt som är anpassad för vårt klimat i Sverige och det är lodjuret, säger Hans Boskär, förbundsekonom på Sveriges kattklubbars riksförbund, Sverak, till TT.

Den obligatoriska märkningen skulle också vara ett sätt att följa upp de krav som djurskyddslagen ställer på kattägare.

– Om man ser att en katt är undernärd eller dåligt skött, måste man ju också veta vem som äger den för att kunna ställa någon till svars, säger Boskär.

Sverak positiva till register

I nuläget är det Jordbruksverket som sköter registret för hundar. Nu vill regeringen att de även ska sköta registret för katter.

Men det sa Myndigheten nej till när den svarade på utredningen om kattmärkning 2019.

Enligt Hans Boskär har Sverak redan ett register med uppemot 400 000 katter och skulle inte ha något emot att ta ansvar för det nya registret heller.

– Men det primära är ändå att det blir obligatoriskt att registrera och märka. Och vårt register kommer vi ju att ha kvar ändå, säger han.

Vad tycker du om förslaget?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);