Fotografens otroliga bilder på vita korparna fascinerar en hel värld

Under hela mänsklighetens historia har korpen varit en kraftfull symbol inom mytologin och folktro.

Som en av våra största kråkfåglar är korpen känd för sin kolsvarta skrud och sitt karaktäristiska kraxande.

Korpen är också vida berömd för sin höga intelligens – i myter och legender avbildas korparna ofta som extremt smarta och fyndiga djur.

Fåglarna har även en lång livslängd och kan leva upp till 21 år i vilt tillstånd. De bildar par för hela livet och brukar bor tillsammans hela tiden, på samma ställe. 

Enligt legenden var alla korpar en gång i tiden helvita. Det var först när de bestämde sig för att hjälpa människorna att komma på hur man gör eld som deras kroppar färgades svarta av lågorna.  

Och det verkar som att myterna om den vita korpen kommit till liv igen, vid stränderna på Vancouver Island i British Columbia, Kanada…

white1
© Mike Yip

Under de senaste 10 åren har några speciella, vita korpar synts till i området kring Qualicum Beach i Kanada. 

Den lokale naturfotografen Mike Yip har haft turen att få närkontakt med fåglarna under årens lopp och även lyckats bilder på de extremt sällsynta korparna. 

”Första gången jag blev medveten om detta var i början av 2000-talet, när en golfare tipsade om att det fanns några vita korpar nära Qualicum Beach”, berättar Mike Yip för Newsner. 

© Mike Yip

Upptäckten av de speciella, vita fåglarna väckte Mikes intresse för djur och natur i stort.

Sedan 2004 har han specialiserat sig på att fotografera fåglar och han glömmer aldrig första gången han såg de vita korparna. 

© Mike Yip

”Först trodde jag att det var kycklingar, men när jag zoomade in såg jag att det var vita korpar. Jag blev så exalterad att jag nästan glömde att ta bilder”, säger Mike Yip. 

© Mike Yip

”Jag fick några foton på långt avstånd, men när jag försökte ta mig närmare blev fåglarna oroliga och flög in till skogen för att hänga med sina svarta kompisar”, berättar Mike. 

© Mike Yip

För några år sedan fick Mike återigen ett samtal från en vän, som hade sett några ”’märkliga” vita fåglar.

Mike, som blivit något av en fågelexpert i trakten, väntade tålmodigt nära platsen där vännen pekat ut fåglarna – med kameran i högsta hugg. 

© Mike Yip

”Plötsligt landade en stor, vit fågel i ett träd nära mig. Det gick inte att ta miste – det var en vit korp”, säger Mike. 

© Mike Yip

”Återigen skakade jag av nervositet, men jag lyckades fokusera och höll andan, samtidigt som fingrade på avtryckaren och nog några bilder”.

© Mike Yip

”Till skillnad från tidigare visade denna fågel inga tecken på rädsla. Jag närmade mig och kunde ta flera bilder från olika vinklar i ungefär 10 minuter, utan att fågeln brydde sig det minsta”. 

© Mike Yip

”Jag han ta över 100 bilder och visste att jag hade några riktigt bra. Jag trodde inte det kunde bli bättre, men då hörde jag kraxande och vingslag… Plötsligt kom tre svarta korpar och annan vit korp och landade rakt framför mig. Den ensamme vita korpen, som satt i trädet, anslöt sig snabbt till sina kompisar”. 

© Mike Yip

”Korparna var helt omedvetna om min närvaro och lekte med varandra, bara några meter från mig”, förklarar Mike. 

© Mike Yip

”I över en timme satt jag bredvid dem och tog foton och njöt av deras upptåg.”

© Mike Yip

”Jag var i en fotografs drömvärld, men det fanns också något mer – ett obeskrivligt ögonblick av gemenskap med naturen, jag var som en medlem av dennna unika korpfamilj”. 

© Mike Yip

”Såvitt jag kunnat räkna vet är de vita korparna avkommor från ett korppar som producerat minst en eller två vita ungar i över 15 års tid. Men det paret har nog inte många år kvar att leva”. 

© Mike Yip

”Om vita korpar skulle överleva skulle det finnas många observationer och de skulle vara relativt vanliga. Men eftersom de är väldigt sällsynta tyder det mesta på att de inte överlever särskilt länge”. 

© Mike Yip

Tekniskt sett tros korpar ha mycket sällsynt genetisk sjukdom som kallas leucism, ett medfött tillstånd hos djur vilket resulterar i reducerat pigment. 

© Mike Yip

Mike delar också med sig om legenden om de vita korparna, som går tillbaka till tidernas begynnelse. 

”Enligt amerikanska ursprungsbefolkningen var korpen ursprungligen vita och hade en mycket vacker sångröst. Tyvärr var gudarna missnöjda med människornas girighet och korruption på jorden, så de bestämde sig för att ta bort elden. Utan värme blev jorden till ett frysande helvete.”

© Mike Yip

”Korpen bestämde sig då för att frivilligt flyga upp till solen och föra tillbaka elden. Korpen flaxade uppåt, med en gren i näbben. När han närmade sig solen blev alla hans fjädrar brända och halsen förstörd – men grenen antändes”. 

© Mike Yip

”Korpen återvände sedan till jorden som hjälte, men blev blyg och tillbakadragen på grund av sina svarta fjädrar och förlusten av sin vackra röst”.

© Mike Yip

”Från och med den dagen var alla korpar svarta. Men en vit korp skulle hela tiden finnas kvar på jorden, för att påminna alla om de stora uppoffringar som korpen gjort för människan”. 

© Mike Yip

Alla fotografier är publicerade av Newsner med tillstånd från Mike Yip och vill du se mer foton kan du besöka hans hemsida här

Snacka om fascinerande djur – naturen är verkligen en skatt som vi måste ta hand om på alla sätt vi kan!

Om du också tycker att fler borde få upptäcka dessa fantastiska fotografier – se till att dela dem vidare på Facebook till din familj och vänner!