Från slakthuset i Österrike till hagen i Umeå. Nu är Saga äntligen trygg.

För några veckor sedan berättade vi om 9-åriga hästen Saga som skulle gå till slakt i Österrike. När Jennifer Forsberg och Philippa Cederquist hörde talas om detta bestämde de sig för att försöka rädda henne och startade en insamling på Facebook. Och de lyckades. Igår kom Saga äntligen till Umeå och sitt nya hem på Röbäcks 4H-gård.

Saga är en 9 år gammal haflinger som inte haft det så lätt i livet.

– Vi vet att Saga tidigare haft ett hem där hon varit ridhäst. Ägaren i fråga vanskötte och övergav henne vilket innebar att hon hamnade i det fruktansvärda slaktstallet i Österrike, berättar Philippa.

Saga skulle slaktas inom kort, om inte någon hann köpa loss henne från slakteriet innan. Tjejerna hade knappt en vecka på sig att få ihop de 35 000 kronor som behövdes för att köpa Saga och frakta henne till Sverige.

För att få tag på pengarna som behövdes startade de en facebookgrupp, och intresset visade sig vara stort. Hundratals nya medlemmar strömmade in till gruppen och det dröjde inte länge innan de hade fått ihop tillräckligt med pengar.

– Det känns helt fantastiskt, vi har lyckats rädda Sagas liv, tillsammans med så många underbara människor som har valt att engagera sig i Saga. Det är nästan ofattbart.

Igår kom Saga äntligen fram till Röbäcks 4H-gård i Umeå där både Jennifer och Philippa arbetar.

Foto: Privat

12833231_10153550119618920_1124468809_n

– Det var fantastiskt att få se Saga kliva ur Grens hästlastbil. Hon såg lite förvirrad ut, men glädjen syntes i ögonen när hon släpptes i en hage. Jag vet inte hur många gånger som hon rullade i snön och bara njöt. Helt underbart att hon äntligen är hemma!

Saga är lite tunn och behöver äta upp sig lite, annars mår hon bra. Hon är nyfiken på omgivningen och uppskattar att bli ompysslad i boxen.

– Hon kommer att få leva ett bra liv på vår gård, gå på lösdrift och förhoppningsvis kan hon delta i vår verksamhet som ridlekishäst. Hon kommer få uppleva så mycket kärlek, både från personal och våra medlemmar. Hon kommer aldrig mer behöva känna sig oälskad och bortglömd, det är ett som är säkert, säger Philippa.

Foto: Privat

12834597_10153550119993920_736211015_n

Nu ska personalen på gården fira med tårta.

– Och morötter i mängder till Saga! avslutar Philippa.

I filmen här nedan kan du se när Sagas glädjehopp när hon släpptes ut i hagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Från slakthuset i Österrike till hagen i Umeå. Nu är Saga äntligen trygg <3(Via @Rädda hästen Saga)

Publicerat av Djurbibeln den 11 mars 2016

Välkommen hem fina Saga!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla gärna om du också gör det.