Gatuhunden räddade honom från skalv i Nepal. Nu har deras nya vänskap berört människor i hela Sverige.

Jordbävningen i Nepal mätte 7,9 på richterskalan och har kostat flera tusen människor livet. Sedan i lördags råder kaos i landet och närmare en och en halv miljon människor behöver akut hjälp med mat. Samtidigt finns en ständig rädsla för efterskalv.

Jönköpingsbon Lennart Rydén befann sig i en klädaffär i staden Pokhara när marken plötsligt började skaka i lördags. Hans dotter Hanna satt på ett fik en bit bort.

De klarade sig båda oskadda och tillbringade det närmaste dygnet i ständig rädsla. De återvände så småningom till sitt hotell där de sov natten till söndag.

Vi femtiden på morgonen vaknade de av att den hund skällde utanför.

– Hunden kände av att något var på gång. Han började skälla så förbannat. Så, vi slängde på oss kläderna och tog oss snabbt ut. En stund senare kom skalvet, säger Lennart till Aftonbladet.

Om det inte hade varit för hunden hade Lennart och hans dotter befunnit sig inomhus vid skalvet, och det hade kunnat får förödande konsekvenser.

De har nu döpt hunden till Skavlan och de har blivit kompisar.

–Jag har aldrig träffat en sån otroligt fin hund. Han följer efter mig hela tiden och släpper mig inte ur sikte. Det känns väldigt tryggt faktiskt. Jag har fått feeling för honom, säger Lennart till Aftonbladet.

Det finns forskare som tror att hundar kan känna på sig jordbävningar innan de inträffar. Det finns också rapporter om att hundar blir oroliga och skärrade och söker skydd före en kommande tornado eller orkan långt innan deras hussar och mattar blir medvetande om faran.

Jag vet inte om det är sant, men något fick ju i alla fall Skavlan att börja skälla. Vilken hjälte!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

När jordskalven slog till med full kraft i Nepal befann sig Jönköpingsbon Lennart Rydén mitt i katastrofen. Men han lyckades ta sig i säkerhet – tack vare hunden Skalvan!

Posted by Jönköpings-Posten on den 27 april 2015

Publicerad av Newsner Djur, gilla oss gärna: