Glada nyheter: Världen har äntligen fått fler vilda tigrar.

För första gången på flera årtionden har antalet vilda tigrar ökat i världen. Allra störst är ökningen i Indien. Det framgår av nya siffror som presenteras på ett stort tigermöte i New Delhi i Indien den här veckan.

Alla länder med livskraftiga tigerpopulationer har gått ihop för att försöka rädda de vilda tigrarna. Vid förra mötet, som ägde rum i St Petersburg 2010, enades man om målet att fördubbla antalet tigrar i det vilda till 2022, från drygt 3 200 till cirka 6 000. Nu har halva tiden gått och det verkar som att man är på rätt väg, även om det går långsamt. Den globala stammen växt till cirka 4 000 tigrar, en ökning med 20 procent.

Allra störst är ökningen i Indien, där populationen har gått från 1 706 till 2 226 tigrar. Tigrarna har även blivit fler i både Nepal, Bhutan och Ryssland. Samtidigt har stammen minskat i Bangladesh, Burma, Thailand, Malaysia och Indonesien.

I Vietnam, Kambodja och Laos är tigerstammen redan så gott som utrotad och det finns bara enstaka strödjur kvar.

– Där återstår bara att återinplantera arten, om man kan hitta lämpliga områden, säger Ola Jennersten på Världsnaturfonden till TT.

Han är dock tveksam till om man kommer att nå upp till 6 000 tigrar till 2022.

– Det är inte självklart. I Indien finns det kanske möjlighet att öka stammen med ytterligare ett tusental tigrar. I Sydostasien finns det tveklöst utrymme för många fler tigrar, men då måste man skärpa bevakningen av parker och reservat, säger han.

Bild: Shutterstock

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla gärna om du också gör det.