Glädjebeskedet: Nu släpps alla utnyttjade björnar ut från skräckburarna i Vietnam

Tusentals björnar sitter just nu fängslade i så kallade gallgårdar runtom i Vietnam. 

Anledningen? Människor använder en matsmältningsvätska från björnarna för traditionell medicin som finns i öst, samt för hushållsprodukter i Asien. Processen är smärtsam för djuren, som lever sitt liv instängda i små burar och lider ofta av tumörer och sjukdomar innan de dör. 

Men nu tar myndigheterna i landet ett viktigt steg för att stänga ner dessa gårdar – för gott. 

Egentligen har den här typen av farmar varit förbjudna i Vietnam ända sen 1992, skriver The Dodo. Samtidigt har myndigheterna inte kunnat göra någonting åt dessa – eftersom de saknar resurserna. 

Omkring 4 000 björnar var som mest fängslade i Vietnam runt 2005. Tyvärr är denna fruktansvärda industri inte bara isolerad till Vietnam – i Kina tror man att det finns omkring 10 000 björnar i burar på liknande gårdar. 

Men nyheten från Vietnam är så klart väl värd att fira. Nu kan vi bara hoppas att det går snabbt och smärtfritt att befria alla dessa björnar, ungefär som för björnen Jasper på bilden här ovan. 

– Det är fortfarande ett stort åtagande och kommer kräva att många olika grupper, icke-statliga organisationer, myndigheter och djurälskare deltar för att göra detta till verklighet. Men vi är alla överens om vad som måste göras och nu kan vi fortsätta och se ett slut på allt detta, säger Jill Robinson, grundare av Animals Asia som tagit hand om flera björnar och andra fängslade djur, till The Dodo. 

Inga djur ska behöva sitta fängslade! Dela och sprid gärna denna nyhet till alla djurvänner.

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.