Glädjebeskedet: Utrotningshotad noshörning har fött en frisk liten kalv.

Noshörningar har funnits på vår planet i över 60 miljoner år och som mest fanns det hela 30 olika noshörningsarter. Idag återstår endast fem raser: trubbnoshörning och spetsnoshörning, som lever i Afrika, samt indisk noshörning, javanoshörning och sumatranoshörning som finns i Asien. Omfattande tjuvjakt och skövling av regnskog har gjort att beståndet minskat kraftigt och att det nu är en kamp mot tiden om arten överhuvudtaget ska överleva. Men nu kommer en nyhet ifrån Indonesien som sprider hopp till djurvänner över hela världen.

Noshörningsmamman Ratu hade varit rastlös i flera dagar och hade vankat av och an i sitt hem i den indonesiska nationalparken Way Kambas. Och till slut var det så dags.

Den 12:e maj klockan 4:42 lokal tid, födde Ratu, en sumatranoshörning, en liten kalv på 20 kilo som rapporteras må bra och som snabbt tydde sig till sin mamma.

unge
International Rhino Foundation

”Än en gång visar Ratu oss att hon är en väldigt bra mamma”, säger doktor Zulfi Arsan, huvudveterinär på Sumatras noshörningsreservat.

unge2
International Rhino Foundation

Det här är mamma Ratus andra unge. Hennes första, Andatu, föddes 2012 och det senaste tillskottet till familjen är en oerhört välkommen nedkomst för djurvänner över hela världen.

Sumatranoshörningen är akut hotad och det finns endast ungefär 100 stycken kvar i världen. Men den lilla ungens födsel sprider nu glädje och hopp om att rasen ska kunna gå en något ljusare framtid till mötes.

unge3
International Rhino Foundation

”Vi är överlyckliga över att Ratu har fött en frisk kalv och är försiktigt optimistiska över att kalven ska fortsätta att utvecklas. Hon är helt bedårande och vi har inte slutat lee sedan stunden vi var säkra på att hon levde och mådde bra. Även om en födsel inte räddar hela rasen finns det ändå en till sumatranoshörning på jorden”, säger doktor Susie Ellis, chef för Internationella noshörningsorganisationen, i ett uttalande.

Här kan du se hela födseln:

Vi hoppas verkligen att den lilla ungen får ett långt och friskt liv och att hon förhoppningsvis blir del av en art som växer sig starkare, för alla djur förtjänar att leva i trygghet.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.