Gorillan låser blicken på fotografen, sekunder senare fångar kameran något väldigt skrämmande

Att världens gorillor fortfarande är hotade av tjuvjakt är både skrämmande och sorgligt. 

Vår näst närmaste släkting, efter schimpanserna, visar å ena sidan en relativt positiv utveckling i en del nationalparkar, men för andra populationer är läget katastrofalt. 

Situationen för världens gorillor är också komplicerad, personligen vet jag inte vad som är bäst – men att se gorillor på zoo känns inte rätt. 

Denna video känns också som ett tydligt exempel på varför vi måste se till att gorillor får vara i sin naturliga miljö! 

© Youtube

Det var egentligen en helt vanlig dag på djurparken Henry Doorly Zoo and Aquarium när Kevin Cave och hans familj var med om ett skrämmande ögonblick.

Familjen stod och tittade på två stora hanar, som bröstade upp sig mot varandra. Unga gorillahannarna brukar träna sina muskler i brottningsmatcher med andra hannar för att förbereda sig för att bilda en familjegrupp.

Mitt under tuppfäktningen började en av gorillorna stirra på Kevin, som filmade allting. 

Den massiva hanen fick ögonkontakt med Kevin och på nolltid rusar gorillan mot glaset, där även Kevins dotter stod. 

Kevin berättade för tidningen Omaha World-Herald att han kände att något var fel samma ögonblick som gorilla låste ögonen med honom.

© Youtube

Utan förvarning kolliderade gorillan med glaset, bara centimenter ifrån Kevin och hans familj – som genast började springa iväg. 

Kevin filmade med mobiltelefonen och fångade den för familjen skrämmande upplevelsen.

Djurparken hävdar att glaset är tillräckligt tjock för att skydda människor från skada, men gorillans urladdning var tillräcklig för att skapa en stor spricka i glaset. 

Kevin kände att gorillan var ute efter honom, men experter tror annorlunda.

© Youtube

Djurskötaren Dan Cassidy berättar att tre manliga gorillor varit i konflikt tidigare under dagen, eftersom de utmanade den etablerade alfahannen. Tydligen är detta inte första gången detta har hänt. 

Gorillahanar kan väga upp till 200 kilo och har även en stor mängd testosteron och kan uppträda aggressivitet. 

Kijito heter den gorilla som slog i glaset. Han hade precis bråkat med de andra hanarna och att kasta sig in glaset var ett sätt att visa sin dominans.

©Youtube

Även om ingen skadades och gorillan gick därifrån oskadd, blev Kevins dotter livrädd och kunde inte låta bli att gråta efteråt. 

Själv tycker jag Kevin borde sagt åt sin dotter att sluta banka på glaset och visa respekt för djuren, även om det förstås var en traumatisk upplevese för flickan. 

Här kan du se händelsen nedan:

Jag kan aldrig stå och säga att detta skulle vara gorillans fel på något sätt!

Djur skall inte vara i burar eller på zoo! Dom skall vara i frihet.. precis som människan. 

I min bok borde man stänga djurparkerna och i stället satsa på ordentliga djurreservat för att bevara hotade arter – dela gärna om du håller med!

 
 

Läs mer om...