Gråtande mamma tar farväl av dräktiga tackan – hittar miraklet i halmen

Alla som haft förmånen att uppleva livets mirakel under en födsel vet att förlossningen kan verka rörig och att den inte alltid följer något förskrivet schema.

Vi kan alla gissa eller försöka förutse när barnet eller barnen ska komma – men naturen har sin gång och det får vi acceptera, vare sig vi vill eller inte. 

Som alltid finns det en viss nivå av blandad spänning och oro i luften, innan vi vet att allt har gått bra. 

Precis samma känslor hade Amy Hill, när hennes 10 år gamla fårtacka Dotty väntade ungar. 

Det det fanns ingen anledning till något skulle gå fel, Dotty hade lammat flera gånger tidigare och alltid gett fina friska avkommor till gården Snowy River Farm.

Men det här gången skulle allt bli annorlunda.

© Facebook/Snow River Farm

På Amys gård, som ligger i Nova Scotia i Kanada, fokuserar man på att föda upp djur utan användning av genetiskt modifierade grödor. 

Djuren tas om hand på ett humant och ekologiskt vänligt sätt. 

Amy Hill har många djur på gården – men Dotty har alltid haft en speciell plats i hennes hjärta, eftersom hon var Amys första tacka.

”Det var hon som fick mig att börja älska får, hon är min bästa vän och hon betyder allt för mig”, skriver Amy på Facebook. 

När Dotty var dräktig såg Amy fram emot att få välkomna nya, gosiga små lamm till gården. 

Men efter ett tag märkte Amy att något var fel. Hennes oro växte till rädsla när hon en morgon hittade sin älsklingtacka, oförmögen att röra sig. 

© Facebook/Snow River Farm

”Jag gick upp till fåren för att börja med morgonsysslorna och hittade min älskade Dotty på rygg. Ögonen gick kors och tvärs, hon kämpade för att andas. Jag sprang till henne, vände över henne på rätt sida och höll upp henne, samtidigt som jag ringde veterinären”, skriver Amy på Facebook. 

Amy misstänkte att Dotty fått havandeskapsförgiftning. Det är vanligare hos djur som bär större kullar.

Tidigare hade tidigare Dotty fått tvillingar och då hade allt gått bra – men denna förlossning utvecklades till en mardröm.

Amy hämtade nödvändiga mediciner hos veteninären och gav Dotty, men kunde bara vänta.  

Tyvärr var Dotty väldigt orörlig och i magen rörde sig inte ingenting. 

Amy var nära att ge upp och ställde in sig på att ta farväl av Dotty och de oförlösta lammen. Det fanns inte mycket mer hon kunde göra, det skulle ta tid innan veterinären hann komma. 

”Tanken att vi kan behövde avliva henne plågade mig länge. Vi gav henne en spruta med en sista förhoppning om att lammen skulle komma ut. Jag kollade till Dotty flera gånger, men ingenting hände”, säger Amy. 

Amy tänkte släppa allt för att ta hand om och ge tröst till Dotty en sista gång – men då förändrades allt.

Precis när hon närmade sig fårtackan såg hon hur något kröp runt i halmen.

Hon började räkna de små liven… En, två tre… fyra! 

© Facebook/Snow River Farm

Fyra små gosiga och fortfarande fuktiga lamm låg vid Dottys sida – aktiva, frisk och hungriga. 

”Jag fick rysningar. Jag ska inte ljuga, jag grät i en halvtimme när jag hittade dem i morse. Den lättnad att min tjej fortfarande är med oss och att hon har välsignat oss med fyra vackra lamm (tre pojkar, en flicka). Det är överväldigande, på bästa sätt ”, säger Amy. 

© Facebook/Snow River Farm

När det gäller Dotty har hon med beröm förtjänat sin pensionering med denna sista bedrift, och Amy säger att detta kommer att bli hennes sista kull.

Dotty har definitivt förtjänat ett avkopplande liv på denna charmiga gård, tillsammans med sina ungar. 

© Facebook/Snow River Farm

Visst är det underbart att se hur denna historia slutade lyckligt? Dela gärna den vidare på Facebook, så att fler kan få beröras av Dotty och hennes små mirakel 🙂