Ryttarstjärnan åker hem från OS i Rio – för att rädda sin häst

Det flesta elitidrottare har en stor dröm som överträffar alla andra: Att få åka till OS, olympiska spelen. 

Tänk dig bara att få kliva in på en fullsatt OS-arena och mäta sina krafter med de allra bästa, samtidigt som du hör publikens jubel. 

Tänk att faktiskt få komma dit och vara på plats – bara för att sedan tvingades vända tillbaka hem. 

Det var precis det som hände den holländska ryttarstjärnan Adelinde Cornelissen. Hon har sedan tidigare tagit flera medaljer på OS och VM, men i år siktade hon på guld med hästen Parzival. 

”De första dagarna i Rio gick allt enligt plan: en avslappnad flygning, bra stall, träningen gick bra”, skrev Adelinde på Facebook och fortsatte:

”Parzival känner sig lycklig och är i bra form”. 

Men när det väl var dags för att tävla utvecklades det hela till en mardröm. Mitt i arenan, med tusentals människor som tittade, tog Adelinde Cornelissen tog upp handen mitt i skritten och tackade för sig.

Scrolla gärna ner för att se det otroliga och starka skälet till varför Adelinde tog sitt oväntade beslut…

 

Adelinde Cornelissen har jobbat oerhört hårt i många år för att ta sig till OS i Rio de Janeiro. Med hästen Parzival var ekipaget en av förhandsfavoriterna i dressyr.

Facebook/Adelinde Cornelissen

Tyvärr blev Parzival biten av en giftig insekt på huvudet dagarna innan tävlingarna skulle börja. Hästens huvud svällde upp och hans kroppstemperatur steg.

Veterinärerna gjorde allt för att få ned febern. 

Facebook/Adelinde Cornelissen

Adelinde försökte få arrangörerna till att byta startdag för det nederländska laget, så Parzival skulle få ytterligare tid att återhämta sig. Men tävlingsledningen avslog hennes förfrågan.

”Vid det tillfället kände jag att jag inte ville tävla längre… Parzival hälsa är viktigare än något annat här i världen!”, skriver Adelinde på Facebook. 

Dagen innan tävlingen stannade Adelinde uppe hela natten med sin häst. 

”Jag sov i stallet, kontrollerade honom varje timme. Jag vägrade att lämna honom ensam”, skriver hon och fortsätter:  

”Som tur var hade hans temperatur sjunkit till 37,5 morgonen därpå. Och svullnaden hade gått ned ytterligare”. 

Parzival mådde vid det här laget mycket bättre. Cornelissen ville inte svika sina lagkamrater och eftersom veterinärerna gav grönt ljus, beslutade hon sig för att tävla.

”Febern var borta, vilket innebar att insektsgiftet var väck ur blodet. Han var fortfarande lite svullen i käken, men vi kylde ned det hela tiden och den var i princip borta. Så vi gav det ett försök”. 

Men när hon red ut på arenan kände hon direkt att något var fel. 

Bildbyrån

Mitt under ritten räckte Adelinde upp handen och bad om att få utgå – till mångas förvåning. 

Viasats kommentatorer Linda Heed och Henrik Johnsson spekulerade i om det var så att Parzival lyckades lägga tungan över bettet, skriver Hippson

Bildbyrån

”När jag red in på kände jag redan att han gav sitt yttersta och eftersom han är en riktig krigare, ger han aldrig upp”. 

Caption

 

”Men för att skydda honom, gav jag upp. Min kompis, min vän, hästen som har gett allt för mig hela sitt liv förtjänar inte det här… Så jag vinkade och lämnade arenan”. 

Nu blir det inget tävlande för Adelinde under dessa spel och det är sannolikt Parzivals sista OS, eftersom den holländska varmblodvalacken är 19 år gammal. Ett tufft, men riktigt beslut. 

Facebook/Adelinde Cornelissen

Samtidigt fans det ingenting som kunde få Adelinde att riskera Parzivals liv för, inte ens en olympisk guldmedalj. 

Dela gärna Adelindes historia om du ändå tycker att hon förtjänar en medalj – för sitt hjärta av guld!