Här är den mörka sanningen bakom färgglada kycklingar och kaniner i påsk.

Djur är inte leksaker. Det här måste stoppas!

För några dagar sedan la Middle East Animal Foundation ut en bild på Facebook. Bilden visar tre kaniner som färgats i färglada (och kanske även giftiga) färger för att säljas som presenter på en marknad i Förenade arabemiraten. Veterinären Piotr Jaworski blev chockad över vad han såg.

”Dessa djur köps för skojs skull, av människor som uppenbarligen inte bryr sig om hur de mår. Ännu värre: de köps till barn, och vilket budskap om djur ger de till barnen?”, skriver organisationen på sin Facebook-sida.

Bildkälla: Facebook

kanin

Tyvärr förekommer den här typen av färgning på fler ställen. Enligt ASPCA färgas tusentals kycklingar varje påsk i USA. De säljs som presenter till små barn, som oftast tröttnar på dem efter ett tag och överger dem.

Shutterstock

shutterstock_189642350

Kycklingarna färgas genom att man sprutar in ett färgämne i ägget, stax innan de ska kläckas. Hålet täcks sedan över och när kycklingen kläcks är den färgad.

Även om färgen ofarlig, så är det ändå så FEL att göra detta. Kycklingar och kaniner ska inte behandlas som leksaker åt barnen. Kycklingar och kaniner ska inte vara lila, gröna eller blåa. Vill man ha små färgglada djur hemma under påsken så får man köpa gosedjur.

Shutterstock

shutterstock_120770704

Som tur är har jag aldrig sett några färgade kycklingar i Sverige, och det börjar också förbjudas i allt fler delstater i USA.

Idag finns det organisationer i USA som tar hand om de färgade kycklingarna när de har börjat växa och barnen har tröttnat på dem. Här nedan kan du se en film från en sådan organisation. Fjädrarna är börjat växa ut och de kommer snart se ut som vanliga kycklingar igen.

Innan du tar hem ett nytt husdjur till familjen måste du tänka på:
1. Djuret kommer växa upp, och inte vara lika ”gulligt” som när det var litet.
2. Ta reda på hur länge djuret kan leva. Kommer du kunna ta hand om det i 10-15 år?
3. Stöd ALDRIG oseriösa försäljare som inte tar hand om sina djur. Det kan kännas som att du gör djuren en tjänst genom att ta dem därifrån, men i längden innebär det att försäljningen kan fortsätta. Anmäl istället om du misstänker djurplågeri.

Newsner djur står på djurens sida. Gilla gärna om du också gör det.