Här är smarta idén som hjälper djuren passera motorvägen tryggt och säkert.

Något jag ofta tänker på och oroar mig över när jag är ute och kör bil är att det när som helst kan dyka upp en älg eller ett rådjur som vill passera vägen. Våra vägar är ju allt som oftast dragna genom miljöer där våra djur bor och lever och vi inkräktar ju egentligen på deras områden. Därför blev jag så glad när jag läste om de här planerna på ett bygge utanför Göteborg som avsevärt kommer att underlätta för våra djur att korsa vägarna.

Enligt trafikverket dör tusentals djur varje år i trafiken, bland annat beräknas 30 000 grävlingar och 50 000 rådjur årligen få sätta livet till i biltrafiken.

Med anledning av detta byggs så kallade ekodukter över vägarna för att underlätta för djuren när de behöver ta sig över exempelvis en motorväg. Och till hösten 2016 planeras bygget av en sådan att inledas över E6. Tanken är att flera sådana ekodukter, eller faunapassager ska byggas längs vägen i kommunerna Kungsbacka och Mölndal utanför Göteborg.

Planerna på att bygga sådana passager har utretts i flera år, skriver GP. Tanken är att djuren som lever i området ostört ska kunna vandra mellan Sandsjöbacka och Lindome/Anneberg. Viltstängslet i området ska även göras tätare så att djuren som lever i området ska ledas in till de broar som redan finns.

– Det har varit ett komplicerat projekt med tanke på bland annat ekologiska förhållanden och att vi gör vissa mindre ingrepp i ett Natura 2000-område och Sandsjöbacka naturreservat. Men det mest komplicerade blir att bygga samtidigt som vi ska få trafiken att flyta, säger Mats Lindqvist, miljöspecialist på Trafikverket till GP.

Arbetet väntas ta 1,5 år och beräknas kosta 81 miljoner kronor.

Vackert och säkrare för djuren!

Posted by Göteborgs-Posten on den 21 december 2015

Jag tycker verkligen att det här är en jättebra grej och jag skulle gärna se att fler sånahär broar byggs över våra väger så att djuren lugnt och tryggt kan röra sig mellan olika områden utan att behöva riskera livet. Om du håller med får du gärna klicka på gilla här under.