Han är den sista av sin art och lever med livvakter. Nu hänger hela artens överlevnad på noshörningen Sudan.

Trubbnoshörningen Sudan är den sista hanen av sin art. Om han dör är det slutet på deras tid på denna jord.

Totalt finns det fem nordliga trubbnoshörningar kvar. De står på randen till fullständig utrotning. På savannen i reservatet Ol Pejeta i Kenya finns tre av dem och deras horn har sågats av för att avskräcka tjuvskyttar. De vaktas dygnet runt av beväpnade parkvakter.

Bildkälla

sudan1

Trots den tunga bevakningen kan det redan vara försent att rädda de nordliga trubbnoshörningarna. Förra året sköts 54 noshörningar ihjäl olovligt i Kenya, men det är den nordliga trubbnoshörningen, även kallad vit noshörning som är mest hotad. De jagas för sina horn som sedan säljs dyrt i Asien, där hornen tros kunna användas som potensmedel och botemedel mot cancer. Kilopriset är högre än guld.

Bildkälla

sudan2

1960 fanns det över 2 000 nordliga trubbnoshörningar. Nu finns det alltså bara fem kvar. Om den enda hanen, 40-åriga Sudan, skulle avlida kommer hela arten att utrotas. Därför hålls både Sudan och de fyra enda levande honorna i fångenskap med beväpnade vakter. I december förra året dog Angalifu, den näst sista hanen. Han var då 44 år.

Bildkälla

sudan4

Jag blir arg och ledsen när jag tänker på vad människor gör mot djuren, bara av dumhet. Även om chansen är liten så hoppas jag innerligt att Sudan och de fyra honorna kan föröka sig så att arten kan komma tillbaka.

Publicerad av Newsner Djur, gilla oss gärna: