Han dumpades på en öde ö efter 10 år av djurförsök. Allt han vill ha nu är en kram.

Ponso är 40 år gammal. Han är ensam och övergiven på en öde ö. Faktum är att han kan vara den ensammaste schimpansen i världen.

Ponso dumpades på en ö utanför Elfenbenskusten för över 30 år sedan efter att ha utnyttjats för djurförsök i hela sitt liv. På den tiden hade han sällskap av andra schimpanser, men de har alla gått bort nu. Inklusive hans hona och deras två ungar. De dog av sjukdom och svält.

Bildkälla

01

Tanken var att ön skulle bli en fristad för dessa djur när de inte behövdes för forskning längre. Efter att ha utnyttjats för plågsamma djurförsök av New York Blood Center skulle de nu få leva i frid resten av sina liv. Men riktigt så blev det inte.

Det finns varken mat eller vatten på ön och Ponso är helt beroende av människor som lämnar mat till honom. Utan dem skulle han inte överleva. Men förra våren meddelade New York Blood Center att de inte kommer att lämna mer mat till Ponso.

Bildkälla

05

Han har överlevt tack vare en snäll man kommer till ön varje dag och ger honom bananer och bröd. Det är egentligen inte tillräckligt för honom, men han har överlevt tack vare det.

Tyvärr är Ponso inte den enda. Det finns fler schimpanser på andra öar i samma situation. Även dessa har New York Blood Center övergivit, och de får nu mat av djurskyddsgrupper och andra frivilliga.

Bildkälla

04

Trots att Ponso blivit utsatt för så många plågor i livet, först med djurförsöken och sedan ensamheten, så har han ett hjärta av guld. Nyligen fick han besök av Estelle Raballand från Chimpanzee Conservation Center och han välkomnade henne med öppna armar.

Bildkälla

02

Bildkälla

03

Schimpanserna är så lika oss egentligen. Allt han ville ha var lite närhet.

Ponso förtjänar bättre än så här!

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna