Han har vigt sitt liv åt att rädda delfiner från brutala slakten. Nu sprids hans film av miljoner djurvänner världen över.

Att man fångar, plågar och dödar delfiner övergår mitt förstånd, men i Japan jagas detta vackra djur från september till mars. Och det är en blodig och smutsig historia. Den lilla staden Taiji i Japan är den enda platsen i landet där det bedrivs delfinjakt i större skala. Jakten har möts av starka protester från hela världen, men japanska myndigheter har än så länge inte förbjudit den. Ric O’Barry, skaparen av The Dolphin Project och mannen bakom Oscarsbelönade filmen ”The Cove”, har ägnat stora delar av sitt liv för att uppmärksamma delfinernas situation. Nu har han återvändt till Taiji för att fortsätta dokumentera och upplysa människor om vad som faktiskt händer under den grymma delfinjakten. Det han såg lämnade även en ärrad veteran som honom skakad. Jag vill varna för otäcka bilder, men det är bara genom att visa upp sanningen som vi kan göra folk medvetna och driva på opinonen så att denna grymma och onödiga jakt får ett stopp.

I videon ses en panikslagen delfinfamilj kämpa för sina liv i en liten bukt. De har blivit instängda i en liten bukt av fiskare och kämpar för sina liv.

980x

Ett av de drabbade djuren verkar nästan intuitivt känna igen en vän. Han kastar sig på den steniga stranden vid Ric O’Barry fötter i ett desperat försök att få hjälp.

delfin1

Men O’Barry kan inget göra. ”Det är poliser överallt här. Om jag går ned i vattnet kommer jag bli gripen direkt”, säger han i videon. Han skulle riskera ett långt fängelsestraff och förmodligen inte kunna arbeta och uppmärksamma delfinernas situation för en lång tid framöver.

delfin2

Efter en stund kommer fiskarna fram till delfinen, som sjunkit till botten. Det finns inget mer att göra, delfinen klarar sig inte. Ric orkar inte se mer och vänder bort kameran och blicken. ”Det här krossar mitt hjärta. Det är för jobbigt, det är svårt att titta på. Jag var nära på att hoppa i vattnet och kanske borde jag gjort det också”, säger han med gråten i halsen.

delfin5

Delfinjakten har som sagt mötts av stor kritik internationellt och belysts genom filmen The Cove, men fortfarande jagas dessa fina djur. Jag vet att det är tungt att läsa om detta, jag blir själv illa berörd. Men samtidigt tycker jag det är viktigt att lyfta fram detta och det otröttliga arbete som Ric O’Barry gör för att förbättra situationen och få den här jakten förbjuden.

Lars Vargö är Sveriges ambassadör i Tokyo och har följt debatten på nära håll.

– Det är ju en blodig historia och som privatperson tycker jag inte om det. Regeringsföreträdare tycker det här är en intern angelägenhet. Sedan finns det naturligtvis här i Japan de som är motståndare och skäms men det är ingen större diskussion. Det är väldigt få protestartiklar, sa han till TT 2014 enligt SVT.

ric1

Här är filmen som Ric gjorde (varning för känsliga bilder)

Det här måste verkligen få ett stopp! Samtidigt vill jag rikta ett stort tack till Ric för att han kämpar vidare och uppmärksammar de här fina djurens kamp för överlevnad. Dela gärna artikeln vidare om du anser att den här delfinjakten är helt fel.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna