Han riskerade livet för vår säkerhet. Nu hyllar polisen hjältehunden Hjalle i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Häromdagen skadades polishunden Hjalle allvarligt när han spårade gärningsmän efter väpnat rån mot en elektronikkedja i Västmanland. Polisen publicerade igår bilder på Hjalle och ber alla att skänka honom en tanke.

I inlägget berättar de också hur brottsrubriceringen ser ut om en gärningsman medvetet skadar en polishund. Det räknas som skadegörelse, eftersom hundar är egendom. Polishundar är alltså inte speciellt skyddade i sitt viktiga arbete.

Bildkälla

polishund1

Så här skrev polisen i inlägget:

Våld mot tjänsteman.
Så lyder brottsrubriceringen om man medvetet skadar en polis eller annan person som lyder under förstärkt rättsskydd.
Om någon däremot medvetet skadar en polishund så blir brottsrubriceringen skadegörelse, eftersom hundar räknas som egendom. Med andra ord: djuren som varje dag jobbar för att skydda er, är inte särskilt väl skyddade själva.
Våld mot polishundar tycks bli vanligare och grövre (vår uppfattning) och har den senaste tiden i Stockholm drabbat framförallt Krokasmedens Uno, som fått mottaga slag från både hammare och batong, då han ingripit mot gärningsmän.
Häromdagen inträffade en händelse i ett annat län, Västmanland, där en polishund skadades allvarligt då den gjorde sitt jobb.
På bilderna, som föraren själv tagit, ser ni polishunden Hjalle.
Hjalle deltog i insatsen vid Erikslunds handelsområde och spårade gärningsmän efter väpnat rån mot en elektronikkedja.
Efter en stund kom Hjalle ikapp en av gärningsmännen, och då gärningsmannen skulle gripas så skadade denne Hjalle med ett vasst föremål.
Exakt vad som hände får utredningen visa, varför vi inte skriver mer här, men Hjalles skador var omfattande och hans förare och annan polispersonal fick jobba hårt för att se till att han inte skulle förblöda. När Hjalle stabiliserats så fördes han i ilfart till Strömsholm där han tills idag vårdats för sina skador.
Idag fick Hjalle komma hem till sin familj.
Det ska vi alla vara tacksamma för, den utgången var på inget sätt självklar.
Det är i nuläget oklart om Hjalle får bestående men av sina skador, vi återkommer då vi vet mer.
Under tiden: skänk en tanke till hjälten Hjalle. Det kommer vi göra.

Bildkälla

polishund2

Inlägget har fått stor uppmärksamhet och gillats över 17 000 gånger. Det polisen skriver är viktigt. Själv tycker jag att brottet borde räkans som allvarligare än bara skadegörelse! Polishundar är ju individer som arbetar för vår säkerhet.

Hoppas att Hjalle repar sig och inte får några bestående men efter attacken!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Våld mot tjänsteman.Så lyder brottsrubriceringen om man medvetet skadar en polis eller annan person som lyder under fö…

Posted by Polisen Stockholm – hundenheten on den 19 augusti 2015

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna