Han trodde bara det var en sten. Men när han åker fram ser han en förfrusen häst. Vilken tur att han passerade förbi!

De två unga snowboardåkarna kunde inte tro sina ögon när de mötte en häst som fastnat i djup snö uppe på berget i Anderna. Men det de gör förändrar allt för den utmattade hästen.            

Rafael Pease och hans kompis hade sett fram emot en dag av snowboardåkning i backarna i de chilenska anderna.

Det var Rafael Pease 21-årsdag och de skulle susa ner genom backarna. Men dagen skulle bli allt annat än vad de tänkt sig.

När de åkte genom täcket av ny pudersnö såg de något som de trodde var en stor sten, eller en klippa. Men när de kom närmare insåg de att det var en häst som var i stort behov av hjälp.

Skärmavbild 2015-10-08 kl. 09.00.50
Skärmavbild 2015-10-08 kl. 09.01.33

Skärmavbild 2015-10-08 kl. 09.02.13

De två unga killarna började gräva loss hästen med sina små snöskyfflar.
”Hästen skulle dö om vi inte hade gjort något” säger en av de unga killarna i filmen de lagt upp på Youtube.

De gav hästen lite av den mat de hade med sig och började sen arbetet för att försöka få ner hästen från berget.

När de hade lyckats gräva loss hästen kunde de knyta fast en lina runt halsen på den och leda ut den genom en väg de skottat upp.

Skärmavbild 2015-10-08 kl. 09.04.30

Sakta men säkert tog de sig ner för berget.

Skärmavbild 2015-10-08 kl. 09.07.44

Ägaren till hästen hade varit utom sig av oro då hästen hade varit försvunnen i flera dagar. Det visade sig att hästen hade rymt, gått vilse och fastnat uppe på berget. Efter fyra dagar på berget kunde hästen återförenas med sin ägare tack vare snowboardåkarnas insats.

Jag vill inte ens tänka på vad som skulle ha hänt om snowbardåkarna inte upptäckt hästen. Hästen som var i dåligt skick efter att ha stått i kylan under så lång tid hade inte överlevt mycket längre.

”Jag har varit med om mycket i mitt liv, och jag har insett hur viktigt det är att ta hand om andra – oavsett om det handlar om människor eller djur. Och det är precis det som jag och min kompis gjorde. Förhoppningsvis inspirerar det folk att gå ut, och inte bara leva sitt liv fullt ut, utan även hjälpa andra så att de också kan göra det.” skriver Rafael Pease på sin blogg.

Här kan du se hela videon från räddningen:

Källa: Youtube/GoPro

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna