7 saker i vardagen som kan förgifta din katt

Det kan vara svårt att veta om din katt fått i sig något farlig.

Här kommer en lista över saker som din katt absolut inte ska äta.

 

Saker som du och jag kanske älskar, som choklad och vindruvor, kan vara livsfarligt för våra fyrfotade vänner. 

Här kommer en bra lista över saker som är skadligt för katterna, som djursjukhuset Evidensia sammanställt.

Om du misstänker att din katt är förgiftad, kontakta alltid en veterinär eller åk in till djurakuten.

1 – Choklad 

Kakao innehåller ämnet teobromin som är giftig för alla katter. Om en katt får i sig större mängder choklad kan katten dö. Symptom kommer vanligtvis efter 4 till 24 timmar, vilket kn vara hjärtklappning, hyperaktivitet och rastlöshet.

2 – Lök

Alla sorters lök kan vara giftigt för din katt, både rå och tillagad lök. Symptomen kan vara bland annat vara aptitlöshet, diarré eller kräkningar. 

3 – Russin och vindruvor

Är giftigt för kattens njurar. Det behövs inte mer än ett russin för att det kan var farligt för katten. Vanliga symptom är bland annat kräkningar, diarré och buksmärtor.

4 – Glykol

Glykol kan smaka gott för katten, men är mycket farligt. Finns bland annat i kylarvätska, spolarvätska och kan läcka från element. Tecken på att katten är förgiftad kan vara att den är vinglig, törstig och urinerar.

5 – Liljor, samt andra växter

Det finns flera blad och blommor som kan vara farliga för katten, som julros, hyacint eller amaryllis. Även alla liljor är giftiga för katten och kan skada njurar.

6 – Läkemedel

Vanliga läkemedel för oss människor kan vara giftiga för din katt, till exempel värktabletter kan vara farliga. Kontakta veterinär direkt om du upptäcker att din katt fått i sig läkemedel.

7 – Råttgift

Är farlig även i liten dos för katter. Det läskiga är att råttgift kan lukta och smaka gott för katter. Om din katt har ätit en mus som är förgiftad, kan det även påverka katten.

Symptom om katten är förgiftad är bland annat att den är slö, hängig och får blod i avföringen.

 Tänk på mig!

Bildkälla: Reddit

 Dela gärna den här listan, så fler kan lära sig vad våra katter inte ska äta! Tack!