Här får Kerstin möta delfiner på riktigt nära håll i Östersjön.

Strax söder om Mönsterås ligger det lilla samhället Pataholm. Där har invånarna de senaste veckorna haft besök av lite oväntade och exotiska gäster.

I Kalmarsund i Östersjön rör sig nämligen sedan två veckor en grupp flasknosdelfiner. Enligt Kvällsposten är det upp till sex stycken delfiner som befinner sig i området. Och de tycks verkligen trivas i de svenska vattnen.

– I bland får de spel och hoppar och leker. Vid vissa tillfällen har hela kroppen varit ovanför vattnet. I går kväll gjorde de en piruett, det är nästan lite som på Kolmården, säger Bobbo Karlsson som åkt till platsen för att få en glimt av delfinerna, till Kvällsposten.

FOTO: Tony Landerman (Facebook)

Det verkar dessutom som att delfinerna blivit så pass trygga i området att de nu börjat simma riktigt nära personer som är ute och till exempel paddlar kajak. En av dessa är Kerstin Möller som fick uppleva en flasknosdelfin på riktigt nära håll.

– Det är helt magiskt. Det finns inte en cell i kroppen som inte vill vara här ute just nu, säger hon till Kvällsposten.

FOTO: Tony Landerman (Facebook)

– Ibland får de ju vad jag kallar ”spelet”, då hoppar de, slår med stjärtarna och rullar runt. Men då har de noll koll på vad som händer runtom och då blir man rädd om man är riktigt nära, säger Kerstin till Kvällsposten.

Flasknosdelfiner har fått sitt namn på grund av sin flaskliknande nos men kallas även Öresvin. De förekommer i tropiska och tempererade delar av Atlanten, Stilla havet, Medelhavet och Svarta havet. Men på grund av stigande vattentemperaturer har delfinen allt mer börjat dyka upp i områden som tidigare varit kalla, som till exempel Nordsjön och Östersjön.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna