Här stångar den brinnande tjuren sig själv till döds

En mycket stressad och förvirrad tjur avled under en av de många kontroversiella tjurfäktningsfestivalerna i Spanien.

Festivalen i Foios, nära Valencia, får nu stenhård kritik efter att en video spridits på rekordtid över sociala medier – där en oxe tragiskt nog avlider efter att ha stångat sig själv till döds. 

”Det här är djurplågeri, rätt och slätt. Det är inte acceptabelt”, säger Hans Petter Bugge, generalsekreterare på norska veterinärförbundet, till Dagbladet.

Den omdiskuterade videon visar en tjur som är knuten till påle under tjurfäktningsfestivalen i Foios, den 23 juli. Tjurens horn var dessutom antända och i kaoset gick allt fel. 

Den förvirrade oxen slet sig loss från repen och rusade i full fart mot stolpen. Smällen mot huvudet var så kraftig att tjuren avled direkt, rapporterar Huffington Post. 

Enligt Huffington Post hade tjuren tidigare under dagen skadat en man i samband med tjurfäktningen, men det finns fortfarande inga tecken på något samband mellan den händelsen och tjurens brutala död.

© Wikipedia

Organisationen Bulls Defenders United, som aktivt arbetar mot tjurfäktning, delade videon på sin Facebook sida. Det tog inte lång tid innan rasande motståndare till tjurfäktning engagerade sig i kommentarfältet. 

”Jag är spanjorska och hatar tjurfäktning. De flesta spanjorer är emot tjurfäktning, men vår konservativa regering gör ingenting för att stoppa denna barbariska tradition”, skriver en användare. 

Även norska veterinärförbundet reagerar starkt på videon. 

”Det här är inte all bra. Det är inte kul – och det är djurplågeri. Man ska inte doppa djurs horn i brandfarlig vätska och tända eld. Det är djumisshandel, sånt gör man bara inte”, säger Hans Petter Bugge, generalsekreterare på norska veterinärförbundet, till Dagbladet.

Tjurfäktning och festivaler med tjurfäktningstema är en urgammal tradition i Spanien.

Festivaler som den i Foios lockar ett stort antal turister och lokala entusiaster. En del försvarar traditionen och hävdar att djuren inte lider, men flera spanska regioner har på olika sätt försökt begränsa den traditionella sporten, som av en växande opinion anses vara djurplågeri.

Här kan du se videon från händelsen i Foios, men vi vill varna för starka bilder. 

Tjurfäktning borde förbjudas! Dela gärna den här uppmaningen vidare om du håller med.

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla och dela om du också gör det.