Foto: Youtube/MM Reining Stars

Hästägaren Malin släpper ut fölet i flocken – då vänder sig lilla hästen om och gör det otroliga

Fölet Lavendel ska precis släppas ut i hästhagen.

Då vänder hon plötsligt – och springer tillbaka mot sin ägare i full fart.

De hjärtevärmande bilderna sprids nu på nätet och det är svårt att inte bli berörd.

– Vi har en otrolig relation, säger hästägaren Malin Melin till Newsner om Lavendel, som i dag är ett halvår gammalt.

Möt fölet Lavendel!

Hon är en underbar liten varelse som lever på hästgården MM Reining Stars på Ekerö.

I somras skulle hon släppas ut i hagen bland de andra hästarna med sin mamma Madonna – och det blev ett minst sagt minnesvärt ögonblick.

Ägaren Malin Melin fanns hela tiden vid fölets sida.

Foto: Youtube/MM Reining Stars

Malin startade nyligen en Youtube-kanal där man får ta del av vardagen på hästgården. Den går att hitta här med många klipp på hästarna.

– Jag vill visa att det går bra att ha hästar och en youtube-kanal även fast man är synskadad, säger hon.

Vill visa att det går att ha hästgård med synskada

För Youtube-kanalen tog de fram kameran för att föreviga detta ögonblick, men fölet Lavendels reaktion hade de knappast räknat med.

Malin kramade om sitt föl innan det var dags för Lavendel att för första gången på egen hand ge sig ut i hagen.

Foto: Youtube/MM Reining Stars

Men efter att ha hälsat på hästarna kom hon plötsligt tillbaka i full fart.

Hon ville återigen ha en kram av Malin – det var som att hon ville säga ”hejdå” en extra gång.

– Det som hon gör i hagen i det här videoklippet är egentligen mot alla naturlagar. Att springa ner där, för att sen vända ifrån flocken… Jag fattar det inte, för det var första gången vi filmade när vi släpper ut ett föl i hagen och sen reagerar hon på det sättet.

”Vi har en otrolig relation”

Malin blev förstås alldeles varm inombords av fölets reaktion. Lavendel fick sig en stor kram av sin ägare innan hon åter springer ut till sin hästmamma Madonna och de andra hästarna igen i hagen.

I klippet kan man se hur fölet Lavendel springer och hoppar på sin hästmamma Madonnas rygg. Men när hon springer till Malin så reagerar hon annorlunda.

– Hästarna pratar ju ett språk i hagen och det är jättegulligt. Madonna säger ju inte till Lavendel att ”du får inte vara på min rygg” i klippet, hon är okej med det. Men skulle Lavendel hoppa upp på min rygg skulle den ju gå sönder. Vi lär fölen människornas språk.

– Klippet talar rätt mycket för sig självt, vi har en otrolig relation.

Här kan man se det underbara klippet:

Malin menar att deras starka band sträcker sig tillbaka till den dagen då Lavendel föddes i maj i år. Hon hade köpt Lavendels mamma Madonna i oktober förra året.

– Då var hon dräktig och en anledning att det blev Madonna har att göra att hon är en stabil häst. I och med att jag har en synskada så vill jag ha en trygg och säker individ att sitta på. Jag red henne tills hon blev för stor. Sedan föddes Lavendel i maj, säger Malin som planerar att tävla med Madonna i reining framöver.

Hästmamman Madonnas tuffa förlossning: ”Riktigt obehagligt”

Förlossningen blev dock väldigt dramatisk. Malin hade sällskap av sin sambo Jesper och väninnan Anette när Lavendel för första såg dagens ljus.

– Madonna hade en jobbig förlossning. Lavendel var typ livlös när hon kom ut. Annars brukar små föl sprätta när de kommer ut, men Lavendel var mer som en död fisk. Vi vände henne upp och ner och ruskade. Madonna mådde så dåligt att hon gick iväg till andra änden av boxen och rullade ihop. Hon var helt färdig, säger Malin.

Det var en tuff stund och de gick en kamp mot klockan.

Foto: Youtube/MM Reining Stars

– Vi lät fostervatten rinna ur lungorna på Lavendel. Jag torkade henne torr med en handduk och masserade henne. Jag var inte säker på om hon levde. Det var traumatiskt och riktigt jobbigt och obehagligt.

Men Lavendel överlevde – och fick ett oerhört starkt band till Malin omedelbart.

– Hon tydde sig till mig och det var som om hon undrade ”är det du som har maten?”. Hon var liksom nära mig.

Efter en stund piggnade också hästmamman Madonna till i hörnet av boxen. Försiktigt närmade hon sig det nyfödda miraklet.

– Hon gick fram och nosade och började gnägga, säger Malin när hon minns tillbaka.

Lavendel började sedan äta som vanligt och alla kunde andas ut.

– Jag tror att vi tre fick en speciell tillit till varandra efter den upplevelsen. Madonna litar mycket på mig när jag är med Lavendel, säger Malin.

”Hästar och djur är jättebra för oss människor”

Hon höll på med hästar när hon var liten, men hade sedan ett uppehåll i 30 års tid. Sedan 2013 har hon sysslat med uppfödning av reiningshästar på elitnivå.

– Jag tror att hästar och djur är jättebra för oss människor. Bygger man starka barn, så slipper man laga trasiga vuxna, är ett uttryck som jag gillar. Det tror jag verkligen format mig som vuxen i dag, att jag varit med hästar från det att jag var liten, säger hon.

I verksamheten finns några nycklar som hon aldrig tummar på:

– Lugn och harmoni i en bra takt på individens villkor, det är jätteviktigt. Säkerhet är något som också är viktigt, speciellt för mig som har en synskada.

Foto: Youtube/MM Reining Stars

Visst är det underbart att se den kärlek som uppstår mellan ett husdjur och människa? Vi önskar Lavendel, Madonna och Malin all lycka!

Om du vill ta del av fler videoklipp ur deras vardag så kan du ta en titt på deras kanal på Youtube som du hittar här!

Dela gärna vidare så att fler får ta del av denna fina historia och se detta kärleksfulla videoklipp. Vi alla behöver ta del av dessa berättelser särskilt i dessa tuffa pandemitider som vi alla måste förhålla oss till.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required