FOTO: TT Nyhetsbyrån

Hästar tvingades avlivas – efter fruktansvärda upptäckten: ”Led mycket svårt”

.

(OBS! Hästarna på bilden har inget med artikeln att göra)

Det var under tisdagen som länsstyrelsen i Södermanland och polisen ryckte ut till en gård efter larm om misskötsel av djur. Enligt anmälan ska en häst ha setts ligga ned i hagen sex dygn i streck. När polisen och länsstyrelsen kom till platsen upptäcktes tre hästar som var så sjuka att de tvingades avlivas på plats, skriver Södermanlands Nyheter.

Tre hästar avlivades efter misskötsel

Vid kontrollen kunde länsstyrelsen inte dra någon annan slutsats än att hästarna var i så pass dåligt skick att de tvingades avlivas på plats.
– Länsstyrelsen utförde en djurskyddskontroll och tillkallade veterinär för vidare undersökning. Denna gjorde bedömningen att djuren omedelbart skulle omhändertas och avlivas, säger Henrietta Schönenstern, enhetschef för landsbygdsutveckling och vilt på länsstyrelsen i Södermanland, till Södermanlands Nyheter.

”Led mycket svårt”

Veterinären kunde konstatera att hästarna led av fång, en sjukdom som orsakar inflammation i hästens hovar och kan leda till svårt lidande.
– En av hästarna led mycket svårt, och de andra två var i behov av så pass intensiv veterinärvård och lång rehabilitering att de inte ansågs vara kandidater till omplacering, säger Henrietta Schönenstern.

Enligt Södermanlands Nyheter ska djurhållaren ha motsatt sig länsstyrelsen och veterinärens beslut att avliva hästarna varför polis tvingades ingripa för att lugna ned situationen.