Hästen Bella sköts i hagen och dog – nu vädjar polisen om allmänhetens hjälp: ”Folk gråter hela tiden”

I måndags hittades ridskolehästen Bella med ett sår på magen i hagen på Hageby ridklubb i Norrköping. Skadan var så allvarlig att hon var tvungen att avlivas.

Senare visade det sig att det hela rörde sig om en skottskada.

Nu vädjar polisen om allmänhetens hjälp.

Det var tidigare i veckan som Lotta Johnsson, Ridskolechef på Hageby Ridskola, fick information om att en av hästarna hade blod på magen, vilket Norrköpings Tidningar var först med att rapportera.

Den skadade hästen var 19-åriga fjordingen Bella som är ett bekant ansikte hos många på ridskolan.

–  Såret var inte så stort så till en början trodde vi inte att det var så farligt, berättar Lotta Johnsson för Newsner.

”Hoppades på att såret var ytligt”

Men efter en stund såg Lotta att Bella var medtagen av såret och det var uppenbart att hon inte mådde bra.

Lotta tog in Bella i stallet och ringde efter en veterinär som kom så fort hon kunde.

Foto: Facebook, Shutterstock

– Veterinären gjorde en undersökning men kunde inte känna om såret gått in i buken, så vi hoppades allihopa på att såret var ytligt, säger Lotta till Newsner.

Bella fick smärtlindring och antibitoka. Under tiden höll alla tummarna för att hon skulle bättre sig. Men det gick åt fel håll och Bella blev sämre.

– Till slut var vi tvungna att ta beslutet att avliva henne.

Skakat hela ridklubben

Till en början trodde många att det hela rörde sig om en olyckshändelse, men under torsdagen bekräftades det av både polis och veterinär att Bella hade blivit skjuten.

– Helt ärligt så tror jag att vi hoppades på att det skulle vara en olycka. Men jag försöker att inte tänka så mycket på det för det gör så ont. Men det är klart att det är mycket tankar, säger Lotta och tillägget:

– Var skjutningen en olyckshändelse eller var det med flit? Det är jobbigt att inte veta. Man blir ju orolig för de andra hästarna.

Händelsen har skakat hela ridklubben. Bella var omtyckt av många och hela veckan har personer som haft en relation till stoet kommit till ridskolan för att sörja och minnas henne.

– Hela veckan har det kommit folk med blommor och fotografier eller någonting annat för att minnas henne. Folk gråter hela tiden, berättar Lotta.

På ridklubbens Facebooksida väller bilder och personliga hälsningar in till Bella. Många berättar om hur mycket hon betydde för dem.

https://www.facebook.com/groups/146961388663231/permalink/4863623593663630/

”Älskade Bella, har ännu svårt att inse det hemska som har skett och att du inte längre kommer stå i din box när man kommer till stallet…”, skriver en person.

”Hon var en fantastisk häst. Att veta att hennes box står tom krossar mig totalt. vila ifred älskade bellabus”, skriver en annan.

Polisen ber nu allmänheten om hjälp med iakttagelser från området i samband med händelsen.

– Det vi vet är att hästen blev skjuten i en hage vid Hageby ridklubb någon gång mellan klockan 14.00 och 15.00 på måndagen, säger Emilia Lindbäck, förundersökningsledare vid polisen, Norrköpings Tidningar.

Jag förstår verkligen inte hur man kan vilja skada ett oskyldigt djur. Alla tankar går till Bella och alla som kände henne.

Vila i frid fina Bella.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required