Hela sanningen: Så går det till innan elefantridningen. Vi MÅSTE få stopp på det här.

Det ser kanske trevligt ut? Att rida på en elefant genom skogen och uppleva naturen? Elefanter är mäktiga och underbara djur, och visst är det spännande att komma så nära dem. Men få vet vad som händer när turisterna inte ser på. Just därför borde alla se detta.

Först och främst vill jag varna för starka bilder längre ner i artikeln. Men jag vill ändå dela dessa bilder med er, så att ni alla förstår varför man ALDRIG ska rida på en elefant när man är på semester.

Bilden nedan är en klassisk turistbild, likt en sådan som man skulle kunna använda för att göra reklam för elefantridningar. Men elefanter låter inte turister rida på dem frivilligt. Det krävs en hel del arbete innan.

Bildkälla: red mango / Shutterstock.com

01

Elefanter är farliga djur, och skulle lätt kunna döda en människa om de ville. För att få vilda elefanter att lyda måste man bryta ner dem först. Och hur gör man det?

Genom att slå, sparka, kedja fast dem och plåga dem.

Bildkälla

02

Elefanterna fångas ofta in medan de fortfarande är små. De kidnappas från sin mamma och låses in i en bur. De blir slagna och får ibland leva utan mat i långa perioder. Enligt en artikel i The Dodo händer det också att de tvingas vara vakna i flera dagar, som en tortyrmetod.

Till slut lär de sig att lyda människor. Eftersom det är det enda de kan göra för att undvika smärtan.

Bildkälla

03

Många turister kanske tror att det är harmlöst att rida på en elefant, de skadas ju inte under själva ridningen. Men turisterna vet förmodligen inte vilka plågor dessa djur måste gå igenom innan. Om de visse det skulle de förmodligen välja bort elefantridningen.

Det är oklart hur många elefanter som fångas in och plågas varje år. Även om det ska vara olagligt att fånga in vilda elefanter så fortätter det att ske.

Bildkälla

04

Men en sak är säker. Om alla turister slutar rida på elefanter så kommer det inte längre finnas någon marknad för det. Allt handlar i slutänden om pengar. Finns det människor som tjänar på att plåga elefanter som kommer det att fortsätta. Desamma gäller cirkuselefanter.

Om vi alla bojkottar både elefantridningar och cirkusar som utnyttjar elefanter så gör vi dessa utsatta djur en stor tjänst!

Bildkälla

05

Sprid gärna detta till alla du känner, för elefanternas skull.

Här i Sverige är det fortfarande tillåtet att ha vida djur på cirkus.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus. Hittills har ver 100 000 personer skrivit på insamlingen, och den 16 februari kommer vi att lämna in alla underskrifter till regeringen.

Detta kan du göra:
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.
Publicerad av Newsner djur, gilla gärna