Hemska avslöjandet: Här plågas svenska höns till döds – hos en av landets största äggleverantörer

En höna placeras i en dörröppning och kläms ihjäl. Andra slås ihjäl med påkar. Det är vad som visas på en video som Djurrättsalliansen tagit i smyg hos en av Sveriges största äggproducenter, vilket Aftonbladet rapporterat om tidigare

Djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen har tidigare filmat och dokumenterat missförhållanden för djur runt om i landet. Den här gången har de filmat vid C A Cedergrens gård i Mönsterås, efter tips om att hönsen for illa.

Har du sett filmen som visar hur hönor plågas till döds på Sveriges största hönseri på SVT eller i andra medier under…

Gepostet von Djurrättsalliansen am Donnerstag, 6. August 2020

Videon filmades i smyg en natt i början på juli och visar hur värphöns på en gård i Mönsterås, Småland, plågas till döds av personer på platsen.

Ihjälslagna med påkar

På filmerna syns hur människor i gula rockar placerar en höna i en dörröppningen och drämmer igen den med full kraft. Andra sekvenser visar hur höns slås ihjäl med påkar tills de dör och kastas i en container.

Enligt SVT producerar företaget CA Cedergren cirka femton procent av Sveriges ägg, vilket gör dem till Sveriges största äggproducent. I stallarna har man ungefär 1,4 miljoner värphöns.

 Företagets vd uppger att man inte haft kännedom om detta och att det inte är företagets personal som arbetar nattetid, utan ett städbolag.

– Det är fullständigt förskräckligt. Jag reagerade med bestörtning när jag såg filmerna. Det här företaget har fått noggranna instruktioner om hur de ska bedöva och avliva eventuella djur som blivit kvar efter att slaktbilen lämnat och i samband med att de ska rengöra stallet, säger Claes Cedergren, vd på CA Cedergren till Aftonbladet

Gjort en polisanmälan

Företaget vill inte uppge vilket bolag det rör sig om och har nu avslutat samarbetet, samt startat en intern utredning.

– Vi kommer att se till att stallet dammsugs på djur som ska till slakt innan den sista slaktbilen lämnar gården. Det ska inte finnas ett enda slaktdjur kvar när den åker härifrån för att förhindra att något sådant här händer igen, säger Claes Cedergren, till Aftonbladet.

Foto: Henrik Montgomery, TT/ Facebook

Länsstyrelsen i Kalmar har fått information om händelsen och gjort en polisanmälan.

Enligt Fredrik Ustrup har man hittat mindre saker att anmärka på tidigare men inte alls på den här nivån som videon visar.

– Jag blev tagen av det jag såg. Det är fullt oacceptabelt och vi startade direkt ett tillsynsärende när vi fick veta det här, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef på djurenheten, till Aftonbladet.

Så fruktansvärt. Vem får för sig att göra något så elakt?

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required