Hennes smarta uppfinning hjälper blinda djuren att få ett nytt liv.

Efter att att ha sett sin blinda, skotska terrier ”Scotty Boy” gått in i väggen alltför många gånger beslutade sig ägaren Dorie Stratton för att sluta stå och se på, och istället börja agera. ”Han (Scotty Boy) är blind och stöter i väggarna hela tiden. Sedan satt han bara i mitten av rummet och var sorgsen”, säger Dorie till Littlethings. Dorie funderade ett tag på vad hon kunde göra och till slut fick hade hon en idé. Hon utvecklade ett hjälpmedel, skräddarsydd för att passa hennes valp, som hon kallade ”Halo”. Hon tog hjälp av en vän som drev ett företag för smarta lösningar och tillsammans utformade de en väst för ”Scotty Boy”, tillsammans med den ring som hjälper honom att orientera sig. Och när Scotty Boy tog på sig sin nya ”skyddsdräkt” blev han plötsligt som en helt ny hund. Han började utforska världen igen, helt orädd. Efter att ha sett hennes valps fantastiska förvandling beslutade Dorie för att försöka hjälpa andra blinda djur. Fyra år senare är Halos for Paws är ett internationell företag, som utrustar alla möjliga djur med dessa ”Halo”-västar. Bläddra gärna ned för att se hur ”Halos for Paws” har hjälp till att förbättra livet för blinda djur över hela världen.

Facebook/HalosForPaws

walmart

När Dorie Stratton adopterade ”Scotty Boy” var han blind, rädd, frustrerad och ensam. Han hade övergivits och hittades på en parkeringsplats. Förmodligen hade de tidigare ägarna övergett valpen när de insåg att han var blind, enligt Dorie.

”Scotty Boy” förlorade synen efter att ha drabbats av SARD (Sudden acquired retinal degeneration). Hos SARD-drabbade hundar förloras synen inom några dagar, som mest inom några veckor, efter det att ägaren har noterat att hunden ser dåligt. Sjukdomen kan drabba hundar i alla storlekar och raser.

Facebook/HalosForPaws

vidta1

Dorie tänkte dock inte luta sig tillbaka och titta på hur sin förvirrade älskling led. Hon kontaktade en vän vars företag hjälper till att ta fram innovativa lösningar. Tillsammans utformade de en väst utrustad med en rund båge, som hjälper hundar att orientera sig.

Facebook/HalosForPaws

halo9

”Det fungerar som en stötfångare, för att varna hunden om den går in i något”, säger Dorie.

När Dorie satte västen på ”Scotty Boy” vände allt. Hans frustration försvann och hans lekfulla nyfikenhet var tillbaka. Han började utforska sin omgivning igen, glad och bekymmerslös.

Efter att ha bevittnat valpens helomvändning visste Dorie att hennes väst skulle kunna hjälpa andra blinda hundar.

Facebook/HalosForPaws

halo1

”Från början hade vi inte några planer på att starta ett företag. Men så visade vi västen för en veterinär. Hon blev jätteglad och tyckte att vi borde börja tillverka västarna i större skala”, berättar Dorie.

Facebook/HalosForPaws

tassar1

Med sin partner Ellen Burgess har Dorie de senaste fyra åren utvecklat företaget. De utrustar blinda hundar med sådana här västar, över hela världen.

Facebook/HalosForPaws

puppy9

”Det finns massor av människor där ute som har blinda djur och jag är verkligen glad att jag kan hjälpa till”, säger Dorie.

Under sitt första år som företagare fick hos massvis med brev och mejl från tacksamma djurägare, som tackade henne för att deras hundar fått ett nytt liv.

Facebook/HalosForPaws

tassar2

Varje ”Halo”-väst är skräddarsydd för det djur som ska ha den. Ägarna skickar in måtten till företaget och sedan tillverkas västarna.

Facebook/HalosForPaws

bulle2

Dorie får som sagt ta emot beställningar från hela världen. De flesta kunderna bor dock i i USA, Australien, Kanada och Storbritannien.

”Jag kunde aldrig föreställa mig att vi skulle kunna hjälpa så här många blinda hundar när vi startade”, säger Dorie.

Facebook/HalosForPaws

sheep1

Halos for Paws har inte bara hjälp hundar att få ett nytt liv. De har också utrustat blinda katter och får med sina västar.

Facebook/HalosForPaws

dogs99

När Dorie reflekterar över alla de liv hon hjälpt till att förbättra sammanfattar hon det på ett sätt som säger det mesta:

”Dessa hundar får chansen att leva ett normalt liv, och det är den största gåvan av allt”.

Gilla gärna om du tycker att Dorie förtjänar en stor applåd för sin uppfinning!