Hjältehundarna Othello och Bellman tröstar demenssjuka på äldreboende

Ingen tycker om när någon i vår närhet mår dåligt. Ingen vill att ens släkting ska ligga ensam på sitt rum och proppas full med medicin. Ålderdomshemmet gör sitt bästa men ibland är det svårt att hinna ge den tid som behövs. Tiden går åt till det mest nödvändiga men till för att bara sitta med och lugna finns inte. 

Vilken tur att hundar som Othello finns.

En dement kvinna kunde tidigare ligga i sin säng och skrika hela dagarna, ingenting har hjälpt tills hunden Othello kom dit. När han hoppar upp i sängen och lägger sig så tystnar kvinnan och kan slappna av.

– Det är fantastiskt att se effekten. I stället för att ge lugnande kan hunden ge samma eller bättre resultat, säger Heidi Heino, verksamhetschef vid äldreboendet Kullen till Expressen.

Facebook

Det är inte bara Othello som ”jobbar extra” på Kullen, även hans yngre kusin Bellman brukar vara där. Tillsammans går de omkring och kommer fram och lugnar om någon skriker. Förr ville många inte alls lämna sina rum ens för att äta, nu kommer de ut ur sina rum och väntar på att hundarna ska komma.

– De har betytt otroligt mycket för oss. De ger en guldkant på tillvaron för så många. Det är fantastiskt att kunna se effekten på nära håll, säger Heidi Heino.

Facebook

Othello och Bellman är båda utbildade tjänstehundar som i många lägen kan hjälpa de som kan har svårt att kommunicera med andra människor. Inte bara äldre utan även personer autismspektrum störning har visat på positiva effekter när de fått umgås med en vårdhund.

Facebook

Øystein Johannesen Quilding, Othellos husse arbetar som samordnare för djur i äldreomsorgen åt företaget Vardaga. I ett inlägg på Facebook så berättar han om Othellos magiska krafter. Fler borde verkligen ha vårdhundar på sina äldreboenden.

Här kan du se en kort film hur det kan vara en för Othello en dag på jobbet.

Dela gärna den här artikeln om du tycker att fler äldreboenden borde ta hjälp av hundar!

Publicerad av Djurbibeln